Kortvarig börsglädje efter spanskt sparpaket

Stockholmsbörsen gick upp efter helgens besked om stödpaketet på 100 miljarder euro till de spanska bankerna. Men uppgången kom av sig under eftermiddagen och Europabörserna stängde blandat.

Vid stängning hade OMXS-index stigit med 0,5 procent till 307,4, medan de ledande Europabörserna stängde blandat kring nollstrecket. Glädjen över det spanska räddningspaketet blev kortvarig. Under måndagen sjönk till en början spanska obligationsräntor, men i eftermiddagshandeln var den tioåriga spanska räntan återigen uppe på ohållbara nivåer.

På Stockholmsbörsen gick råvaru- och verkstadsbolag i spetsen för uppgången. Nokia gick mot strömmen och sjönk med 5,3 procent sedan sydkoreanska Samsung förnekat uppgifter om att den sydkoreanska mobiltillverkaren skulle vara intresserat av att köpa Nokia. I fredags steg Nokia kraftigt på börsen efter rykten om just detta.

På ränte- och valutamarknaden stärktes kronan mot både euron och dollarn, medan marknadsräntorna gick åt olika håll.

Den tvååriga svenska statsobligationsräntan hade vid 16.15 sjunkit till 0,83 procent (0,84) efter en tidigare uppgång. Den tioåriga räntan steg till 1,44 procent (1,41). En euro kostade 8:89 kronor (8:96) och en dollar 7:08 kronor (7:19). Noteringar från föregående handelsdag inom parentes.

Londonbörsen stängde i stort sett oförändrat, medan börsen i Frankfurt steg med 0,2 procent och Parisbörsen sjönk med 0,3 procent. I Madrid sjönk börsen med 0,5 procent, medan börsen i Milano tappade hela 2,8 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista