Slutspurt inför presidentvalet i Mexiko

2:12 min

I Mexiko har kampanjen inför presidentvalet den 1 juli gått in i sin slutfas. I söndags hölls den sista valdebatten. Och även om den inte förändrade något radikalt tyder mycket på att valet kan bli en rysare.

Regeringspartiets PAN kandidat Josefina Vaquez Mota var, enligt många bedömare, den som segrade i den sista valdebatten i söndags.

Hon var den enda som gick på offensiv.

Ett av hennes skarpaste argument var att PRI:s Peña Nieto och vänstern Lopez Obrador är två sidor av samma mynt, de representerar bägge, var och en på sitt sätt, det gamla auktoritära och korrupta Mexiko som fanns innan hennes parti PAN kom till makten för 12 år sen.

Men trots att Vasquez Mota på många sätt är en uppskattad politiker, så kom hennes offensiv för sent.

Enligt alla experter så är det nu mellan Peña Nieto och Lopez Obrador som kampen står.

Enrique Peña Nietos kritiker beskriver honom som ett vackert skal, utan innehåll som styrs av dom gamla byråkraterna, dinosaurierna som de kallas, inom PRI.

Peña Nieto, som påminner lite om en TV-charmör och som är gift med en stjärna inom den mexikanska såpoperaindustrin, hävdar själv att han representerar ett nytt PRI som har lärt av misstagen och inte har någonting med det gamla statsbärande partiet PRI att göra.

Och han hänvisar till sin tid som guvernör i delstaten Mexiko för att visa att han är kapabel att skapa en effektiv regering.

Också vänsterns kandidat Lopez Obrador vill visa att han lärt sig av sina misstag.

Den nye Lopez Obrador är en man som talar lugnt och lovar fred och trygghet. Han har nästan ingenting gemensamt med den aggressive Lopez Obrador som för sex år sen inte erkände valresultatet och som då utsåg sig till Mexikos legitime president, underkände alla institutioner och förvandlade centrala Mexico City till ett tältläger under 48 dagar.

Och i slutändan är det kanske just förmågan att bekämpa spökena från det förgångna som avgör vem som segrar.

Ett nytt PRI eller en ny Lopez Obrador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista