Michelle Coleman, Ida Marko-Varga, Sarah Sjöström och Gabriella Fagundez tog silver för Sverige i sim-EM i Debrecen i maj. Foto: Jens L' Estrade/Scanpix.

"Mer pengar till elitidrott ger inte fler medaljer"

2:10 min

I helgen drog fotbolls-EM igång och senare i sommar börjar även OS i London. Regeringen vill se fler svenska idrottsmedaljer och har sedan 2009 satsat 212 miljoner kronor på elitidrotten. Satsningen ska pågå i fyra år.

Men efter tre år finns det ingenting som tyder på att satsningen gett någon effekt, enligt utredaren Johan R Norberg.

– Vi är nog bättre än de flesta länder när det gäller att prova på olika idrotter och upptäcka sina talanger, och föreningarna är bra på att utveckla dem. Däremot har vi inte jobbat lika hårt med att ge de bästa förutsättningarna man kan ha för att satsa på sin elitidrott.

Johan R Norberg är docent i idrottsvetenskap vid Malmö högskola och har presenterat en utredning om regeringens satsning på elididrotten. Han ser ingen koppling mellan att mer pengar skulle innebära fler medaljer. Och han tror att bredden inom svensk elitidrott kan vara en fördel för svenska framgångar.

– Ungefär 3 000 personer deltar i olika landslagstrupper och vi tar flera hundra medaljer.

Erik Bedler är sportchef på boxningsförbundet som börjat ladda upp inför OS i London. 

Regeringen har satsat 212 miljoner kronor på Elitidrott, en satsning som började 2009 och ska fortsätta i ett år till.

– Det är väldigt värdefullt. Jag ser väldigt positivt på det.

2010 fanns det ungefär 244 landslagstrupper i Sverige. Förbunden får sina pengar från Svenska olympiska kommitén och Riksidrotts förbundet. Men de får olika mycket pengar beroende på hur stort förbundet är.

Men den eviga frågan inom elitidrotten, om man ska satsa på bredd – lite pengar till alla eller mer på spetsen – är en svår balansgång menar Erik Bedler.

– Där får man hitta en balans. Är man för bred och satsar på allt, från motionsidrott till och nybörjare till elit, då tappar vi vår topp och det kommer att gå väldigt fort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista