Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR.

Beskrev Breiviks uppförande som ”exemplariskt”

När fängelsepsykiatrikern Randi Rosenqvist i dag vittnade i rättegången mot Anders Behring Breivik beskrev hon den åtalades uppförande under deras möten som "exemplariskt". Hon berättade också att Breivik har fått spela dataspel i fängelset.

Randi Rosenqvist arbetar som psykiatriker på Ilafängelset där Breivik sitter. Hennes team har bland annat som uppgift att värdera de intagnas våldsbenägenhet.

Planeringen och logistiken bakom Breiviks gjorde att hon tidigt ansåg det tveksamt att gärningsmannen skulle vara psykotisk.

– Min omedelbara reaktion var att detta var ett alldeles för komplicerat dåd för att det skulle vara uttryck för något psykotisk aggressiv handling av den åtalade, sade Rosenqvist.

Hon beskrev Breivik som en person med god impulskontroll men också en narcissistisk personlighet.

– De flesta av våra intagna är ganska impulsiva. Det fann jag inte här, sade Rosenqvist.

Hon uppfattade inte Breiviks isolering som ett problem eftersom han fick så många besök av sina försvarare och poliser som förhörde honom. Rosenqvist kom snart fram till att Breivik inte var självmordsbenägen och hans uppförande under deras möten beskriver Rosenqvist som "exemplariskt".

– Medan de övriga fångarna mest pratade om tillgången på snus och cigaretter så var Breivik missnöjd med den intellektuella stimulansen, sade Rosenqvist och avslöjade att Breivik faktiskt fick ett datorspel till sin PC, ett spel som "handlade om hur man bygger upp en stad".

Vid ett tillfälle ska Breivik enligt Rosenqvist skämtsamt ha sagt att "det är väl knappast troligt att jag skulle få tillgång till en kemilåda".

Rosenqvist och hennes kolleger blev mycket överraskade när den första sinnesundersökningen kom. Den drog slutsatsen att Breivik var sjuk och inte straffrättsligt tillräknelig.

– Det stämde inte alls med det som vi hade sett.

Rosenqvist var dock noga med att betona att Breivik inte uppförde sig "normalt" hela tiden.

– Jag såg drag av ett slags storhetsvansinne, eller åtminstone en mycket hög uppfattning om sig själv och sin roll i historien. På samma sätt var han, eftersom han trodde att han sågs som samhällets fiende nummer ett, mycket upptagen av tankar på tortyr.

Breivik ska ha frågat var tortyrkammaren fanns på Ila-fängelset.

– Han verkade i början på fullt allvar tro att han bland annat skulle utsättas för vattentortyr, water boarding.

Men Breivik var snabb med att efter hand "anpassa sig till verkligheten" sammanfattade Rosenqvist.

Rosenqvist betonade flera gånger att hon aldrig har uppfattat Breivik som psykotisk ens när det gäller hans storslagna framtidsplaner för Europa och hans egen roll i detta.

– Han byggde sitt uppdrag på en livslögn, men inte på en psykotisk grund.

Rosenqvist klargjorde också att en psykotisk diagnos inte nödvändigtvis betyder att man är straffrättsligt otillräknelig och alltså inte kan dömas till fängelse.

Efter Rosenqvists vittnesmål fick den åtalade själva kommentera.

– Jag är glad att Rosenqvist bekräftar att jag inte är sinnessjuk, sade Breivik när Rosenqvist gett sina sista kommentarer.

Han kommenterade också hennes uppgifter om hur han höll fast vid att komma till förhören och till häktningsförhandlingarna i högtidsdräkt eller uniform.

– Det var en medveten del av en propagandastrategi, sade Breivik.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista