1 av 2
Den ryska tv-profilen Ksenia Sobchak och oppositionsledaren Ilja Jasjin.
2 av 2
Demonstranter med flaggor från olika grupper och organisationer under tisdagens protester mot Putins styre. Foto: Scanpix

Tusentals demonstrerar i Moskva i dag

2:39 min

Tusentals regeringskritiska demonstranter tågade genom Rysslands huvudstad Moskva på tisdagen, för att kräva nyval och en ny president. Moskvas poliskår har samtidigt meddelat att 12 000 kravallpoliser och soldater kommer att patrullera gatorna under demonstrationen.

Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén är på plats i Moskva och berättar att det är en stor massa människor på plats med flaggor för olika organisationer och partier. Alla har vita band på sig; en symbol för den ryska proteströrelsen och för rena och rättvisa val.

– Man vill visa det man har visat i ett halvår – att valen som skedde i december och i mars inte gick rätt till och att Vladimir Putin inte är en legitim president. Man protesterar mot det polisvåld som har förekommit under våren, och så ska man författa ett manifest för hur man ska gå vidare.

Hur agerar polisen kring den här demonstrationen, i går var det ju tillslag mot flera oppositionella?

– Än så länge agerar de korrekt, jag har inte sett några tilstötningar av något slag. Den här demonstrationen har ju tillstånd för att hållas, och så länge manhåller sig inom ramarna går det lugnt till.

– Men jag har hört folk som är rädda för provokatörer utifrån som kommer att försöka ställa till bråk, säger Johanna Melén.

I går slog polisen till mot flera oppositionella, bland annat gjordes en husrannsakan hos juristen och bloggaren Aleksej Navalnyj. Advokaten Vadim Próchorov som företräder flera oppositionella ser det som en attack mot hela proteströrelsen.

– Man försöker på det här sättet ta död på protestviljan, sa Vadim Próchorov, omgärdad av journalister inne på gården i en av Moskvas södra förorter, i går.

Polisens genomsökning av protestledarnas bostäder är "ett oroväckande tecken" och kan tyda på att de kommer att åtalas, säger en rysk advokat till nyhetsbyrån Interfax.

– Fram tills nu har våra klienter haft vittnesstatus. Under gällande lagstiftning kan vittnens hem inte genomsökas och på grund av detta kan vi inte utesluta att de kan komma att bli brottsmisstänkta, sade advokaten Nikolaj Polozov.

På Twitter skrev tv-programledaren, Ksenia Sobchak, vars hem genomsöktes av polis i går, att hon kände sig förödmjukad.

– Jag trodde aldrig att Ryssland skulle återvända till ett sådant förtryck, skrev hon på Twitter.

Ksenia Sobchak är dotter till Sankt Petersburgs tidigare borgmästare, Anatoly Sobchak, och stödjer protesterna mot regeringen. Under polisräderna, som bland annat omfattade aktivisten Sergej Udaltsov och oppositionspolitikern Ilja Jasjin, beslagtogs stora mängder regeringskritisk litteratur, listor på aktivister och över en miljon euro i kontanter, skriver Interfax.

Dagens demonstration är den första sedan Vladimir Putin tillträdde sin tredje mandatperiod som president, efter kritiserade val i mars och anklagelser om valfusk i parlamentsvalet i december.

Uppfattningarna om antalet deltagare går isär. Polisen bekräftar omkring 18 000 deltagare, medan organisatörer sätter siffran till 50 000, och aktivisten Sergej Udaltsov - som trotsat en kallelse till polisförhör för att närvara vid demonstrationen - uppskattar antalet till 100 000, enligt Interfax.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista