De nya jobben kommer främst i byggsektorn, spår Arbetsförmedlingen. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Nya jobb nästa år – men de arbetslösa blir fler

Arbetsförmedlingen tror att det kommer att skapas 20 000 nya jobb i år och nästa år. Trots det kommer arbetslösheten att öka.

De nya jobben kommer främst i byggsektorn och inom privata tjänster, men samtidigt tror Arbetsförmedlingen att industrin drar ned den närmaste tiden.

5 000 nya jobb skapas i år, om man får tro Arbetsförmedlingens analytiker, och nästa år blir det tre gånger så många nya jobb, tror man. Men samtidigt ökar antalet som söker jobb betydligt mer och därför blir arbetslösheten 7,8 procent under nästa år.

I industrin kommer 10 000 jobb att försvinna de kommande två åren, vilket betyder att Småland, Blekinge och Västmanland kommer att drabbas hårt, eftersom det finns många industriföretag där.

Prognosen som Arbetsförmedlingen gjort bygger på intervjuer med 12 000 privata arbetsgivare samt med kommuner och landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista