USA begärde två svenskar gripna för vapenaffär

Två svenska män har på begäran av amerikansk narkotikapolis gripits misstänkta för att vara inblandade i en stor vapenhärva. Männen har levererat tunga vapen till en dansk under cover-agent från säkerhetspolisen PET.

Männen greps på tisdagen. En av dem är 34 år och den andra är i 40-årsåldern. Gripandena av de två männen ska bland annat ha skett i Stockholm, enligt den danska åklagaren Helle Sörensen.

Det var förra våren som de lämnade över en raketdrivet vapen och en AK 47 i Köpenhamn till den danska agenten.

– Vi har samarbetat med amerikanska myndigheter. Det tar alltid längre tid när det handlar om internationellt polissamarbete, säger Helle Sörensen om att de två greps först nu.

Det är amerikanska narkotikapolisen DEA som ska ha beordrat gripandet av männen. En svensk medborgare som sitter i amerikanskt fängelse misstänks ligga bakom vapenaffären.

Svensken som pekas ut som huvudman greps i april förra året misstänkt för brott i USA. Han greps i Panama men utlämnades under hösten till USA.

De amerikanska åklagarna anser att mannen försett Farc-gerillan i Colombia med vapen.

Svensken ska tidigare ha skaffat fram vapen åt vad han trodde var Farc-gerillan men som i själva verket var DEA-agenter. I utbyte hade han krävt stora mängder kokain.

Även denna gång ska kokain ha varit betalningsmedlet för de vapen som lämnats över och som beskrivs som "ett varuprov".

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista