1 av 2
Psykologiprofessor Svenn Torgersen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR.
2 av 2
Det avslyssnade mötet ska ha handlat om den första sinnesundersökningen av Breivik. Foto: Scanpix.

Breivik-kommission anklagar NRK för avlyssning

Förvånar expertvittnet
1:33 min

När ordföranden i den rättsmedicinska kommissionen Tarjei Rygnestad i dag vittnade i rättegången mot Anders Behring Breivik upprepade han tidigare anklagelser om att norska radion NRK avlyssnat ett av kommissionens möten kort före jul.

Mötet handlade om den första sinnesundersökningen som slog fast att Breivik var sjuk.

– Det pågår nu en polisutredning, sade Rygnestad.

Ett samtal till Rygnestads mobil i början av mötet besvarades aldrig av Rygnestad men öppnade en linje i över 53 minuter.

NRK citerade i samband med den rättsmedicinska kommissionens möte "källor" enligt vilka djup oenighet rådde inom kommissionen.

Anklagelserna om olaglig avlyssning fördes fram tidigare i våras och har kraftigt avvisats av NRK.

Men Rygnestad förklarade nu att polisutredningen funnit att samtalet till hans mobil kom från NRK:s telefonväxel. Han dementerade samtidigt att det skulle ha rått oenighet i kommissionen.

En av NRK:s nyhetschefer som följer rättegången på plats ville inte kommentera uppgifterna.

Eftermiddagens första vittne var psykologiprofessorn Svenn Torgersen. Han var en de första som kritiserade den första sinnesundersökningen som fann att Breivik var sjuk.

Inför rätten upprepade han sin kritik och betecknade i stället den andra undersökningen - som fann att Breivik är frisk - som "bland de bättre saker som jag har läst".

Torgersen talar om vilka kriterier som bör föreligga vid paranoida psykoser, schizofreni och vad som kännetecknar personer som lider av dessa sjukdomar.

– Föreligger en psykos? frågar försvarsadvokaten Vibeke Hein Bära till sist efter Torgersens något utdragna utläggning.

– Av det jag sett i rätten så finns inte det. En person som är så precis och som till den grad värderar och bedömer allt som blir sagt - att en sådan person skulle vara psykotisk, det kan inte stämma, sammanfattar Torgersen.

Kort före klockan 16 inleddes vittnesförhöret via videolänk med Breiviks kontakt och "fixare" under resan till Liberia 2002, Alpha Kallon. 

Breivik har påstått att resan var starten på hans kontakter med Knights Templar-nätverket men polisen tror att resans egentliga syfte var att handla med diamanter.

– Jag hämtade honom på flygplatsen och han berättade att han var intresserad av diamanter. Jag körde honom till några diamanthandlare, berättade Kallon.

Köpte Breivik diamanter?, frågade Holden.

– Nej, han berättade att det bara var en rekognoceringsresa och att han inte hade pengar med för att köpa diamanter.

Mötte han en serbisk medborgare? frågade Holden.

– Ingen aning, svarade Kallon som vid tiden för mötet med Breivik handlade med begagnade bilar samt sysslade med valutaväxling.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".