1 av 2
Polska och ryska supportrar laddar inför kvällens match med bordsfotboll i Warszawa. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
2 av 2
Polska och ryska supportrar inför kvällens match i Warszawa. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio

En av EM:s mest laddade matcher spelas i kväll

Polska polisen har laddat enormt
1:45 min

I dag spelas en av EM:s mest laddade matcher överhuvudtaget när Polen tar emot Ryssland i Warszawa. Politiskt och historiskt finns starka motsättningar mellan länderna och kvällens match gäller också mycket sportsligt för båda lagen.

Några ryska fans som spelar bordsfotbollsmatch mot några polska dito jublar när man gör mål mot polackerna.

Spelet står uppställt precis vid det polska presidentpalatset här i Warszawa och runt omkring flanerar tusentals polska och ryska fotbollssupportrar omkring, än så länge i all vänskaplighet inför kvällens stora match.

En av dem, Michael, säger dock att han är lite orolig vad som ska ske vid den ryska supportermarschen mot stadion senare. Det är den ryska nationaldagen i dag, och därför ordnas marschen för de ryska supportrarna.

Nationalistiska rubriker i de polska tidningarna med hänvisningar till den konfliktfyllda historien mellan länderna och den i Polen ständiga diskussionen om den svåra flygolyckan i ryska Smolensk för två år sedan, då stora delar av den polska statsledningen omkom, har byggt upp en oro för vad som ska hända.

Över 6 000 poliser ska garantera ordningen och inrikesministern i Polen kallade insatsen under dagens möte lite ödesmättad i går för den största säkerhetsmässiga utmaningen någonsin i huvudstaden.

Sportsligt behöver Polen verkligen vinna för att kunna gå vidare till kvartsfinal, men Ryssland imponerad stort i sin första match.

Eva säger att visst finns det en extra rivalitet mellan Polen och Ryssland, så matchen i dag betyder lite extra av det skälet, säger hon. Men annars tror de flesta jag pratar med att lugnet kommer bestå utanför planen.

– De har varit väldigt vänliga mot oss alla här, i alla fall före matchen, resultatet kommer avgöra hur det blir sedan, säger Alexej från Moskva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".