Anna Kinberg Batra (M). Foto: Johan Engman/Scanpix.

Utskott skyndar på ny skatteutjämningslag

"Vi kommer få ett rättvisare system"
1:56 min

Den segdragna frågan om skatteutjämningen mellan kommunerna kan vara på väg att lösas. I riksdagens finansutskott har alla partierna i dag enats om att uppmana regeringen att komma med en proposition i frågan under hösten.

Det handlar om hur pengar ska fördelas mellan kommuner med olika villkor runt om i landet. Skatteutjämning baseras på en kommuns inkomst från skatteintäkter. En kommun med högre inkomst per invånare betalar in pengar till staten, som i sin tur ger dem till kommuner med lägre inkomst. Av vissa kallas det för Robin Hood-skatt.

För ett år sedan presenterade en utredning, där alla de politiska partierna var eniga, ett förslag på förändringar i det nuvarande skatteutjämningssystemet. Där skulle till exempel Sollentuna och Lidingö utanför Stockholm förlora, medan Ydre i Östergötland och Grästorp i Västra Götaland skulle vinna.

Frågan har splittrat regeringen. Centerpartiet och Kristdemokraterna har legat på för att förslaget ska genomföras, medan Moderaterna har bromsat. Men efter att ha fått eldunderstöd från oppositionen känner sig i dag Kristdemokraterna och Centerpartiet som vinnare.

– Jag är mycket glad att regeringen nu i höst kommer att komma med en proposition i frågan, säger Anders Sellström från Kristdemokraterna.

– Vi kommer att få ett rättvisare system som innebär att den kommunala skatteutjämningen anpassas till faktiska situationer och förhållanden i kommunerna, säger Per Åsling från Centerpartiet.

Häromveckan fick Centerpartiet och Kristdemokraterna hjälp av oppositionen i riksdagen. Socialdemokraterna, som också vill införa ett nytt utjämningssystem, föreslog att riksdagen skulle begära att regeringen kommer till skott i frågan. Knivigt läge för regeringspartierna som var splittrade i frågan.

I dag kunde alla partier till slut enas om en formulering som säger att regeringen ska komma med en proposition i frågan under hösten 2012, dock utan att i detalj gå in på hur den ska se ut.

– Jag tycker ändå att det är bra att vi lyckades vara eniga och få en bred överenskommelse om att be regeringen återkomma i höst, säger Anna Kinberg Batra som sitter i finansutskottet för Moderaterna.

Vad säger du i dag till dina partikamrater i Sollentuna och Lidingö?

– Det finns engagerade kommunpolitiker i alla kommuner i landet och i vår stora riksdagsgrupp här.

– Jag tycker att det var viktigt att vi kunde ha en bred överenskommelse om nästa steg och utredningen var som sagt enig förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".