JR Ewing (Larry Hagman) då och nu. Foto: Scanpix

Kultförklarade Dallas tillbaka i tv-rutan

2:02 min

En kultförklarad tv-serie har nypremiär i USA i morgon - den amerikanska såpan Dallas är tillbaka.

Oljeintriger, maktkamp och cowboyhattar - en av världens mest kända tv-serier återuppstår: Dallas.

Den amerikanska såpan om Texas-släkten Ewing på ranchen Southfork blev på sin tid en enorm publikframgång. Serien hade premiär 1978 och sändes i fjorton säsonger, fram till 1991.

Den dysfunktionella oljefamiljen Ewings äventyr följdes av som mest 90 miljoner tittare i USA, och mer än 360 miljoner världen över. Rollfigurer som den samvetslöse JR, spelad av svenskättlingen Larry Hagman, skapade tv-historia.

Och nu är alltså Dallas tillbaka, med en fortsättning på den gamla serien. Flera av de gamla rollfigurerna dyker upp igen. Oljemagnaten JR är numera åttio år, men har samma diaboliska leende och beiga Stetson-hatt som förr. Hans hustru Sue Ellen har nyktrat till och försöker sig på en politisk karriär som guvernör i Texas.

Dallas präglade 80-talets tv-värld med oljedrypande ideal, men nu försöker seriens skapare kliva in i en modernare tid, där nästa generation Ewing bland annat satsar på - hör och häpna - förnyelsebar energi.

Tv-serien har premiär på kabelkanalen TNT i USA i morgon och har sålts till ytterligare runt trettio länder, däribland Sverige.

Washingtonbon Sandra Lopez hör till dem som kommer titta, men bara för att få en glimt av en gammal favorit.

– JR. Han var så elak att han är oförglömlig, säger Sandra Lopez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista