Eurokrisen kan drabba även Italien

1:43 min

Krisen inom eurozonen fördjupas. Gårdagens besked om att Spanien ska få nödlån av den övriga eurozonen, har inte underlättat situationen utan snarast förvärrat den. Nu varnas för att krisen är på väg att drabba också Italien.

Gårdagens upprymdhet över att eurozonen utlovat ett nödlån till Spanien blev kortlivad.

Det tog bara några timmar, sedan började börskurserna falla igen och värdet på den gemensamma europavalutan föll.

I dag har det fortsatt. Räntorna på lån till Spanien närmar sig nu nya rekordnivåer.

Dessutom har nästa land dragits in på krisscenen. Detta sedan Österrikes finansminister Maria Fekter i en tv-intervju i går kväll sagt, att det är mycket möjligt att också Italien måste söka nödhjälp.

Som så ofta är det bristen på klara besked från eurozonen som orsakar den förnyade oron. Ingen vet egentligen vad beskedet om nödlån till Spanien innebär. Var ska pengarna komma ifrån, när kan de betalas ut och vilka villkor kommer euroländerna att ställa på Spanien?

Däremot står det klart att den spanska statens budgetunderskott kommer att öka ytterligare. Spanien hade begärt att euroländerna skulle betala ut pengar direkt till de spanska bankerna. Men det vägrade eurokollegerna.

Nu är det den spanska statskassan som drabbas av ytterligare 100 miljarder euro i skuld.

Över allt vilar den mörka skuggan Grekland som går till ännu ett nyval på söndag. Allt fler partier flörtar nu med väljarna genom att förklara att alla överenskommelser med eurozonen ska rivas upp och förhandlas om.

De vallöftena har fått förnyat stöd av nödlånet till Spanien. Spaniens premiärminister har förklarat, att eurozonen inte ställer några villkor alls på den spanska statsbudgeten som tack för nödhjälpen. Det har gett förnyade krafter till åtstramningpaketens grekiska motståndare.