Foto: Gero Breloer/Scanpix.

Polska och ryska huliganer drabbade samman

1:13 min

Kravaller utbröt under tisdagseftermiddagen mellan polska och ryska fotbollssupportrar i Warszawa inför matchen mellan Polen och Ryssland i fotbolls-EM.

Det var när ryska supportrar skulle ta sig till arenan från centrum som våldsamheterna utbröt. Allt hände framför Ekots reporter på plats i den polska huvudstaden.

Knallskott och polissirener, tårgas och vattenkanoner – allt kom till användning i centrala Warszawa på eftermiddagen i dag när polska och ryska huliganer drabbade samman i EM:s hittills största skandal.

Matchen mellan Polen och Ryssland hade många varnat för och efter en lugn dag på Warszawas gator blev det allt mer spänt under de sena eftermiddagstimmarna.

När ryska supportrar skulle ta sig till arenan uppstod slagsmål strax före den bro som leder över floden Wizla och fram till den nya nationalstadion. Vem som startade bråket är oklart men flera supportrar greps och några skadades, dock oklart hur svårt.

Över 6 000 poliser är utkommenderade för att klara ordningen före, under och efter matchen och efter ett hårdhänt men snabbt agerande från kravallutrustad polis kunde situationen lugnas ner. Polisen avlossade också varningsskott.

Men oro finns för vad som nu ska hända efter matchen när många supportrar ska ta sig från arenan och in till staden igen.

Matchen mellan Polen och Ryssland är känsloladdad av politiska och historiska skäl, och båda länderna har båda haft problem med huliganism bland fotbolssupportrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista