Miljöminister Lena Ek.

Snabbare rapportering ska minska klimatutsläppen

1:33 min

Efter kritik från både miljörörelsen och oppositionen vill nu miljöminister Lena Ek se en snabbare återkoppling på regeringens miljöpolitik.

Hittills har det dröjt nästan två år innan siffrorna över de årliga utsläppen av växthusgaser har redovisats, vilket kan ha bidragit till att klimatutsläppen inte har minskat så mycket som krävs för att nå de svenska miljömålen.

Med de nya reglerna ska allt redovisas redan den 15 april följande år, säger miljöminister Lena Ek (C).

– Vi har de svenska klimatmålen som är tuffa, och det innebär att vi varje år måste titta på om det går framåt, om det ser bra ut, vad som händer och om det finns någon sektor där vi måste arbeta mer med de här frågorna, säger Lena Ek.

– Och om vi får de preliminära resultaten redan i april kan regeringskansliet, om det behövs åtgärder, få med dem i höstbudgeten som läggs i september.

Till exempel kan det vara så att om regeringen beslutar att höja bensinskatten under hösten, så kan man redan i april se om det fick nån effekt – om folk tankade mindre än tidigare.

Syftet är att det ska bli lättare för miljödepartementet att styra politiken så att de når upp till de svenska miljömålen.

Den nya rapporteringstiden följer även miljörapporteringen i både FN och EU.

Naturskyddsföreningen, som ofta kritiserar regeringens miljöpolitik, tycker att det här är ett steg i rätt riktning.

– Det är ju bättre ju snabbare feedback man kan få, men om man nu får reda på hur det förra året har gått i april efterföljande år, så är det ändå ett jättebra steg i rätt riktning, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

– Sen vore det kanon om man kunde få se mycket mer på kvartalsnivå, men vi får väl ta ett steg i taget. Det borde ju kunna räcka om man får veta hur förra året gick för att kunna besluta om nödvändiga styrmedel så att man kan få ordning på klimatutsläppen, som just nu har ökat, enligt den senaste rapporteringen, säger Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista