Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Sjukskrivningar efter sommarbonus i vården

"De pengarna kunde man lägga på löner"
2:02 min

När nyutexaminerade sjuksköterskor inte får jobb för att deras löneanspråk anses vara för höga tar landstingen till en rad olika åtgärder för att lösa bemanningskrisen.

Bland annat kallas fler pensionerade sjuksköterskor in. Vanligt är också att erbjuda bonus till dem som flyttar sommarsemestern. Men på sjukhuset i Örnsköldsvik är man skeptisk till bonusar då man sett att sjukskrivningarna ökat.

– Det fick väldigt negativa konsekvenser när man premierade att man sköt på sin semester till ett senare tillfälle under hösten. Det medförde att man jobbade hela sommaren och var väldigt trött under hösten. Vi har också sett en ökad sjukfrånvaro på grund av det, säger personalchefen Lars Mähler.

Trots det visar en undersökning som Vårdförbundet gjort bland sina lokala avdelningar att tolv av de 17 län som svarat använder just bonusar för att säkra bemanningen i sommar.

Enligt Vårdförbundet förekommer ersättningsnivåer på upp till 12 000 kronor per vecka. Men det är ingen hållbar lösning, anser vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Även våra medlemmar behöver semester. När du säger till någon att du får 10 000 för en semestervecka och inte tar den under semesterperioden, innebär det inte att det kommer bli lättare att ta ut semester i höst.

– Dessutom kommer personalen vara ganska utarbetad, så egentligen är jag helt emot det. De pengarna skulle man kunna lägga på lön.

Personalläget är minst sagt ansträngt runtom i landet, enligt Vårdförbundet. Tio av 17 län uppger att bristen på sjuksköterskor är omfattande eller mycket omfattande. Utöver åtgärder som bonusar, mer övertid, fler överbeläggningar och stängda avdelningar ser Sineva Ribeiro också att fler pensionerade sjuksköterskor kallas in för att klara bemanningen.

– Man tar in pensionärer i all vård. Det finns ju risker med det också, beroende ju på hur länge någon varit pensionär. Det händer ju saker i vården, den utvecklas ju hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".