1 av 3
På bron till stadion i Warszawa utspelade sig de värsta kravallerna. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
2 av 3
Kravallutrustad polis på Warszawas gator. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
3 av 3
Ytterligare personer greps i Warszawa i natt. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.

Kravallerna i Warszawa skadar EM-värdskapet

2:05 min

Det var spänd stämning i Polens huvudstad Warszawa i natt efter gårdagskvällens match mellan Polen och Ryssland och de svåra kravaller som föregick matchen. Uppemot 140 personer greps efter våldsamheterna.

Någon skriker ”polisen kommer, polisen kommer” när ett 50-tal tungt kravallutrustade poliser jagar bort ett gäng supportrar som börjat uppträda hotfullt efter matchen mellan Ryssland och Polen igår kväll.

När åskådarna lämnade arenan drog 10000-tals av dem in mot stan igen och ideligen hördes polissirenernas, helikoptrarnas och knallskottens olycksbådande ljud och åtminstone ytterligare personer greps.

Men mest dramatiskt var det före matchen. Tre timmar före avspark utbröt våldsamma kravaller mellan polska och ryska huliganer.

De polska gav sig på ryska fans som tågade i samlad tropp mot stadion med anledning av den ryska nationaldagen, en manifestaton med nationalistiska övertoner och konflikten var ett faktum.

Långt över 100 personer greps efter kravallerna och 10 personer skadades, de flesta lindrigt, men det var mycket otäcka scener som utspelade sig i Warszawa.

– Båda sidorna provocerade, säger den ryske supportern Alexejm. Tyvärr är detta en del av fotboll, säger han.

Men våldsamheterna skadar nu det polska värdskapet och redan imorgon kommer en nära medarbetare till den ryske presidenten Putin enligt medieuppgifter, komma till Warszawa för att hjälpa till att stabilisera läget.

Polacken Lukas försökte tona ner det inträffade.
– Sånt kan hända överallt när det finns mycket folk samlade, säger han.

Matchen mellan länderna slutade 1-1.
– Ett bra resultat för polisen, men inte för oss ryska fans säger Alex.

Både Polen och Ryssland har haft stora problem med huliganism inom fotboll och före matchen betecknade den polske inrikesministern säkerhetsarbetet inför matchen som det största någonsin i den polska huvudstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista