Av de omkring 100 000 som nu går ut grundskolan är det över 12 000 som inte har tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Socialdemokraterna vill ha skolplikt på sommaren

1:35 min

Socialdemokraterna vill ha förlängd skolplikt för alla elever som inte når målen i grundskolan. De kommer i höstens skuggbudget tillföra medel för att införa obligatorisk undervisning under några sommarveckor.

– Tusentals ungdomar lämnar i dag grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Vi måste garantera alla unga en bra start i grundskolan. Därför vill vi kunna garantera alla unga som nte når målen professionell undervisning så att de kan komma in på gymnasiet, säger Mikael Damberg, gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen.

Tre ledande socialdemokrater skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att det i partiets höstbudget kommer att finnas pengar för en obligatorisk sommarskola för elever i årskurserna 6-9 som har ofullständiga betyg från grundskolan.

Av de omkring 100 000 som nu går ut grundskolan är det över 12 000 som inte har tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet.

Alliansregeringen har sedan 2006 satsat kring 200 miljoner kronor i statligt stöd till sommarskola. Men till hösten tar man bort stödet och överlåter till kommunerna att själva satsa egna pengar. Något som Socialdemokraterna är kritiska till.

– Det finns risk att kommuner med knapp ekonomin inte kommer att kunna erbjuda stöd till elever med det här behovet. Därför vill vi garantera alla unga människor som inte når målen i grundskolan stöd.

Hur mycket kostar förslaget?

– Tittar vi på de kostnader som hittills har varit så handlar det om 125 miljoner eller något sådant, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista