Många invånare vill se de TV-sända debatterna inför valet den 1 juli. Foto: Marco Ugarte/Scanpix.

Tystnad om våldet inför val i Mexiko

1:53 min

Med bara två veckor kvar till valet den 1 juli intensifieras valkampanjen i Mexiko. Men det mest iögonfallande är att landets mest brännande problem, våldet och kriget mot knarkkartellerna, är så frånvarande.

Under året som gått har tiotusentals människor i hela Mexiko demonstrerat mot våldet.

Den rörelse för fred och rättvisa som poeten Javier Sicilia tog initiativ till när hans son mördades har fått stort genomslag.

Såväl president Felipe Calderon som de fyra presidentkandidaterna har sett sig tvungna att sitta ner i långa TV-sända möten med representanter för rörelsen och utstå skarp kritik.

En av rörelsens talesmän konstaterar att alla kandidaterna faktiskt har undertecknat den pakt om rättvisa och fred som rörelsen har föreslagit. Ändå är det ingen av dem som tar upp frågan vare sig i valdebatterna eller på respektive valmöten.

– En svårbegriplig tystnad. Men jag tror att det kan bero på att de helt enkelt inte vågar binda sig vid någon speciell strategi. De vet att problemet inte bara är kartellerna och militären utan att det också gäller dem själva, säger Paulina Candia, talesman.

Täta band mellan den organiserade brottsligheten och de politiska partierna gör problemet svårt.

– Förutsättningen för en fungerande strategi mot våldet är att det först sker en genomgripande upprensning inom partierna. Men det är den ingen som vågar ta itu med innan valet är över, säger Paulina Candia, talesman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista