Flera attacker mot pilgrimer i Irak – över 60 döda

Över 60 människor dödades och ytterligare många skadades på onsdagsmorgonen i en serie attacker i al-Hilla i södra Irak samt i huvudstaden Bagdad, uppger myndigheter

De koordinerade attentaten utfördes med bomber och skjutvapen och misstänks vara riktade mot shiitiska pilgrimer, som nu samlas i samband med årsdagen av imam Musa al-Kadhims död.

Fyra bomber exploderade på olika platser i Bagdad och i al-Hilla i södra Irak utfördes attentat mot två restauranger, varav ett av en självmordsbombare. Det var också i al-Hilla som den dödligaste attacken ägde rum.

Våldet i Irak har minskat sedan kriget men islamister med band till al-Qaida har flera gånger attackerat just shiitiska pilgrimer, i försök att återigen väcka de sekteristiska spänningar som var nära att utmynna i inbördeskrig under 2006 och 2007.

Säkerheten har förstärkts under veckan, i samband med shiiternas högtid då tusentals pilgrimer samlas vid imamens grav i en moské i norra Bagdad.

Musa al-Kadhim kallas den sjunde imamen och är en av de viktigaste personerna i shiitisk tro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".