Mikael Damberg kritiserade regeringens brist på satsningar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

S-förslag om sommarskola debatterades

I riksdagen pågår i dag partiledardebatten. Socialdemokraterna har inför debatten föreslagit en obligatorisk sommarskola för de elever som går ut grundskolan utan att vara behöriga för gymansiestudier.

– Fler än 12 000 elever går ut nian utan tillräckliga betyg för att komma in på något av gymnasieskolans nationella program. Vi vill garantera alla ungdomar som inte nåt målen i grundskolan mer undervisningstid under ledning av professionella lärare under några sommarveckor, för att komma ikapp, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg.

Mikael Damberg kritiserade även regeringens brist på satsningar på utbildningspolitiken på en rad andra områden. När det gäller just förslaget om sommarskola togs det emot med öppna armar av regeringen.

– Jag tycker att sommarskola är ett intressant sätt att möta en del av de problem vi pratar om här. Jag har själv besökt en del av de elever som sitter i sommarskola, de är inte alltid så glada eftersom många av dem har sett fram mot att få ledigt och istället sitter de vid skolbänken, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur förslaget ska genomföras var inte lika tydligt eftersom Reinfeldt sa att det är kommunerna som har ansvaret för skolan. Men något verkar ändå vara på gång att döma av vad utbildningsminister Jan Björklund sa till Ekot strax innan debatten började i morse.

– Man måste hitta någon slags avgränsning, vilken grupp är det som ska omfattas av den här förlängda skolplikten. För dem som är väldigt mycket underkända räcker det inte med två veckors sommarskola, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista