Tunisiens störtade diktator Ben Ali dömd

I dag dömdes Tunisiens störtade diktator Zine al-Abidine Ben Ali till livstids fängelse för sin inblandning i den dåvarande regimens dödliga attacker mot demonstranter under fjolårets uppror.

Tidigare under dagen hade domstolen på en annan åtalspunkt dömt Ben Ali till 20 års fängelse, bland annat för anstiftan till mord.

Ben Ali befinner sig i exil i Saudiarabien och dömdes i sin frånvaro. Åklagarsidan hade yrkat på dödsstraff för den forne diktatorn.

Även förre inrikesministern Rafik Belhaj Kacem fick sin dom på onsdagen. Han dömdes till tolv års fängelse för att ha legat bakom flera demonstranters död, rapporterat nyhetsbyrån TAP.

Däremot friade domstolen den avsatte presidentens säkerhetschef Ali Seriati.

Tunisiens regering har fått ihållande kritik för att de inte lyckats övertala Saudiarabien att lämna över Ben Ali och han fru.

I januari var det ett år sedan revolten i Tunisien fällde Ben Ali och han lämnade landet. Han hade då suttit vid makten i 23 år.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".