Psykiatrikerna Synne Sørheim och Torgeir Husby i Oslo tingsrätt. Foto: Lise Åserud/Scanpix.

Rättspsykiatrikernas vittnesmål skjuts upp

I Oslo tingsrätt fortsatte man i dag att ta ställning till om Anders Behring Breivik är psykiskt sjuk eller om han bedöms vara tillräknelig. Framför sig har de två rapporter av psykiatriker med vitt skilda bedömningar.

Under onsdagen var det meningen att de två rättspsykiatriker som bedömt Breivik som schizofren och paranoid, Synne Sørheim och Torgeir Husby, skulle förklara sina tankegångar inför rätten.

Men den rättsmedicinska kommissionens chef Karl Heinrik Melles vittnesmål blev så långdraget att Sørheim och Husbys vittnesmål får skjutas upp till torsdagen.

Slutsatsen i deras omtalade rapport har kritiserats av flera experter. Även svenska experter såsom Marianne Christiansson, verksamhetschef vid Rättsmedicinalverket, har i debatten uttalat att Breiviks gärningar i varje fall utifrån sett kan betraktas som kontrollerade och välplanerade.

En andra bedömning av Anders Behring Breivik kom sedan fram till att han varit psykiskt frisk och tillräknelig, något som innebär att han skulle kunna dömas till fängelse. Men den norska rättsmedicinska kommissionen, som granskat de båda olika bedömningarna, har enbart godkänt den första.

Under förmiddagen i dag har deras gruppchef, Karl Heinrik Melle, vittnat om deras granskningar. Den största anledningen till skillnaden i de olika bedömningarna tror han beror på de vitt skilda tidpunkterna för deras arbeten.

-- Synne Sørheim och Torgeir Husby hade tillgång till Breivik i nära anslutning till dåden, medan den åtalade hade möjlighet att ta del av reaktionerna mot deras bedömning och medieuppgifter innan arbetet med den andra bedömningen inleddes, berättade Karl Heinrik Melle inför rätten.

-- Därmed finns det en möjlighet att Breivik medvetet ändrat sitt sätt att svara under den andra bedömningen, fortsatte han.

Samtidigt påpekar han i dag att det den rättsmedicinska kommissionen säger i rätten inte ska ses på som ett tredje sakkunnigutlåtande, eftersom de inte själva undersökt den terroråtalade.

Med varsin dator framför sig sitter de fyra sakkunniga rättspsykiatrikerna i mitten av rättsalen i Oslo. De är placerade mittemot vittnesbåset med domare och nämndemän bakom sig, och följer noggrant det som sker i salen och hur Anders Behring Breivik reagerar.

Den tilltalade håller en lågmäld, stilla profil mestadels av tiden. Men vid ett tillfälle bryter han in och avbryter Karl Heinrik Melle under förmiddagen. Det skedde när Melle läste upp citat ur förhör med Breivik från den första rapporten, där han beskriver sig som perfekt riddare.

-- Det är ett maktövergrepp att jag inte har möjlighet att kommentera dessa uppdiktade påståenden, sa Anders Behring Breivik.

Han blev direkt tillsagd av rättens ordförande som påminde honom om att han inte heller har rätt att kommentera vid det här tillfället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista