Många döda i flera attacker mot pilgrimer i Irak

1:26 min

Över 70 personer har dödats i Irak i dag i flera attacker på olika håll i landet. Attackerna kommer i samband med en shiamuslimsk högtid. Både bomber och skjutvapen har använts och ofta är det shiamuslimska pilgrimer som har varit målet.

Från sex olika provinser i Irak rapporteras i dag om blodiga angrepp. Flera av dem uppenbarligen samordnade och till stora delar riktade mot shiamuslimer. Bara i huvudstaden Bagdad har tio attacker ägt rum, enligt irakisk polis.

En av bomberna exploderade just vid en poliskontroll i staden som de shiamuslimska pilgrimerna måste passera. Och i den i huvudsak shiamuslimska staden Hillah, söder om Bagdad, dödades ett 20-tal personer i två bombdåd.

Också norr om Bagdad, i bland annat Kirkuk, har attacker ägt rum. Där riktades åtminstone ett av angreppen mot den kurdiske presidenten Massoud Barzanis kontor.

Våldet i Irak har minskat, men det är nästan regel att sunnimuslimska militanta grupper, ofta inom terrornätverket al-Qaida, går till attack just under shiamuslimska högtider. Då skärps också säkerheten för att skydda alla pilgrimer. Men det hjälper inte.

Den här gången var det årsdagen av profeten Muhammeds ättling imamen Musa al-Kadhims död som högtidlighölls. Då slog terrorgrupperna till bland annat för att visa att den sittande regeringen inte duger till att upprätthålla säkerheten i landet.

Från sunnimuslimskt håll hävdas också att den shiadominerade regeringen försöker befästa sin maktställning på sunnimuslimernas bekostnad. Bland annat för att ge igen för styret under Saddam Husseins tid, för då det var sunnimuslimerna som bestämde i Irak.

Christer Fridén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista