1 av 2
Rök från en byggnad i Homs i Syrien. Bilden kommer från en amatörvideo den 16 juni. Foto: Scanpix
2 av 2
En beskjuten FN-bil från al-Haffa i norra Syrien. Foto: Scanpix

FN:s observatörer i Syrien avbryter sitt arbete

1:21 min

FN:s observatörer i Syrien avbryter sitt arbete på grund av det ökande våldet i landet. Det sa chefen för observatörsstyrkorna, den norske generalen Robert Mood i dag.

– I den här högrisk-situationen avbryter vi operationerna. FN-observatörer kommer inte patrullera, och de kommer att stanna på basen tills vidare, sa chefen för observatörsstyrkorna, den norske generalen Robert Mood.

FN-observatörerna kommer att vara kvar i landet, men de kommer tills vidare inte att lämna sin bas, eftersom det anses för riskabelt, enligt FN:s överraskande besked.

De obeväpnade FN-observatörerna i sina blå baskrar har attackerats nästan dagligen sedan de kom till Syrien i mitten av april, för att övervaka en vapenvila som aldrig genomförts.

De senaste dagarna har våldsamheterna trappats upp dramatiskt. Även i dag har striderna fortsatt, bland annat genom granatattacker från regimens trupper mot städerna Homs och Douma.

Från USA är kommentarerna återhållsamma än så länge efter beskedet om Fn-operationen.

– Vi uppmanar återigen den syriska regimen att följa fredsplanen, och införa fullständig vapenvila, säger Vita Huset i ett kort uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista