Första kinesiska kvinnan i rymden

2:07 min

Kina sände under lördagen upp en rymdfarkost med tre personer ombord. Det är fjärde gången Kina har genomfört en bemannad uppskjutning sedan den första 2003, men första gången Kina skjutit upp en kvinna i rymden.

Uppskjutningen innebär ett stort steg framåt för byggandet av en kinesisk rymdstation. Kinesiska nyhetsprogram visade i dag nedräkningen inför uppskjutningen, som var framgångsrik.

– Allt har gått bra, farkosten är nu i omloppsbana, sa lite senare Chang Wanquan, som var den högst ansvarige för uppskjutningen.

En av besättningsmedlemmarna är 33-åriga Liu Yang. Hon blev i dag den första kvinnliga taikonauten. De kinesiska rymdfararna kallas ofta för taikonauter, precis som de amerikanska kallas för astronauter och de ryska för kosmonauter. Ordet taikonaut kommer från det kinesiska ordet för rymd, taikong.

Kina investerar enorma summor pengar i sitt rymdprogram och stoltheten över landets teknologiska framsteg i allmänhet, och rymdprogrammet i synnerhet, är påtaglig.

– Jag tycker att det är bra att vi nu skjuter upp en raket till, det är ett bevis för vårt lands storhet, säger 35-åriga Gao Wang.

Han sitter framför en stor rymdraketsmodell som ett bilföretag i dag byggt upp som ett sinnrikt reklamjippo i centrala Peking.

Främst USA har hindrat Kina från att delta i projektet med den internationella rymdstationen ISS. Kina har svarat med att säga att landet tänker bygga en egen rymdstation som ska vara klar år 2020. Dagens uppskjutning är ett led i förberedelserna inför det.

Och för Gao Wang råder det inget tvivel.

– Jag tror att vår rymdstation kommer att bli bättre än deras, säger han.

Liu Yang, kinesisk rymdpionjär

Som barn ville Liu Yang bli busschaufför, senare jurist. Så småningom bestämde hon sig för att bli stridspilot.

Nu är hon Kinas första kvinnliga rymdfarare.

Till utbildningen som taikonaut rekryterades hon 2010 "för sin skicklighet och sina psykologiska kvaliteter".

Ombord på Shenzhou IX har 33-åriga Liu två manliga färdkamrater, Jing Haipeng och Liu Wang.

Källa: TT/AFP

David Carlqvist, Peking

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista