Gammal mat med falskt datum säljs i hela landet

1:57 min

Gammal köttfärs, möglig mat och illaluktande fisk säljs i butiker över hela landet, trots att flera av dem vet att de bryter mot lagen. Det visar tidningen Aftonbladets genomgång av livsmedelskvaliteten i landets samtliga kommuner.

Av 290 kommuner har 70 allvarliga anmärkningar och i tidningen namnges många butiker.

I en butik vittnar personalen om hur de skär bort dåliga bitar på ostar, packar om dem och sedan ger dem ett nytt bäst före-datum, alltså inte samma som osten hade tidigare.

– Så här får inte göra. Förpackningsdag är förvisso en frivillig märkning, men väljer man att ha den ska det verkligen vara förpackningsdagen också. Man får inte ljuga ens om det är frivilligt, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Aftonbladet har gått igenom rapporter från livsmedelsinspektörer i 213 kommuner. Sigtuna, Nässjö, Enköping, Kungsbacka – tidningen har många exempel på orter där kunder blivit sjuka av att äta gammal mat. Mat som ibland haft ett bäst före-datum flera månader innan den köptes.

På en affär i Härnösand var köttkvarnen i så dåligt skick att livsmedelsinspektörerna ville förbjuda att den användes. En familj i Enköping fick problem när den köpte mjölkersättning till en två-månadersbebis. Barnet blev sjukt eftersom ersättningen var gammal och dålig.

Och i en av landets största livsmedelsaffärer delar de upp och packar om osten, och det får man göra, men man får inte ändra datumet för att lura kunderna att tro att osten är färskare än vad den är, berättar Louise Nyholm på Livsmedelsverket.

– Man får öppna en förpackning och dela, men man får inte sätta ett senare datum. Och då gäller det datum som står på den färdigförpackningen man bryter.

När Aftonbladet ställer en butikschef till svars, erkänner han att de märker om färskvaror, men säger att de aldrig märker om något som fräschare än vad tillverkarens bäst före-datum tillåter. Men enligt lagen räcker inte det: En öppnad och delad ost håller inte lika bra som en vaxad och förpackad, säger Louise Nyholm.

– Men det är ju så att det här första datumet som ostarna har när de kommer från leverantörerna, det är ju satt utifrån att förpackingen är obruten.

– Så fort man öppnar förpackningen och handskas med livsmedlet så försämras det ju något. Ju mer någon har plockat med något, desto större är risken, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket till Aftonbladet.

Mats Ovegård är kvalitetsansvarig för butikernas verksamhet på ICA AB Sverige.

– Jag har inte hört någon förklaring till varför man har gjort på det här viset, det är en gåta fortfarande. Och även om det finns tydliga rutriner så kan saker och ting missas i kommunikationen. Och det är ju den ensklida butikens ansvar att säkerställa att de eventuella brister som upptäcks tillrättaläggs av den enskilda ica handlaren, säger han.

Säger också att man har varit på plats i åtminstonde en aktuell butik och kontrollerat hur man hanterar livsmedel där och följt upp brister i framförallt administrativa rutiner.

– Jag kan förstå att det kan finnas kunder som känner sig lurade. Och det är beklagligt och det är därför vi sätter in de här åtgärderna för att säkerställa att man inte ska känna sig lurad.

Läs mer – länktips

Elin Jönsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.