Grekland i fokus under G20-möte

1:32 min

Valet i Grekland kommer att sätta tonen för mötet mellan världens mäktigaste ledare, som inleds i morgon i Mexico. En fördjupad euro-kris skapar stark oro runt om i världen.

Många presidenter och premiärministrar flyger nu in här till Los Cabos med förhoppningen om att Europas ledare ska visa sig kapabla till kraftfulla steg för att övervinna eurokrisen

Indiens premiärminister Singh hävdar att bakslagen i den indiska ekonomin, med en numera betydligt lägre tillväxt än tidigare, beror på eurokrisen.

Kina har starka ekonomiska intressen i Europa att försvara och det kinesiska utrikesministeriet har sagt att det hoppas på ett starkt uttalande från världens ledare att de har tillit till Europas stabilitet.

För USA:s president Obama kan det kanske till och med handla om hans personliga framtid.

Kaos i Grekland och en förvärrad eurokris riskerar att försämra de amerikanska siffrorna och kan därmed underminera hans chanser att bli omvald i november.

Helt centralt här nu blir därför att se hur euro-valutan och indirekt det internationella valutasystemet kan försvaras mot en fördjupad Greklandskris efter dagens val.

Att det har gått trögt för Tysklands förbundskansler Merkel och Frankrikes nye president Hollande att hitta varandra har spätt på oron.

Merkels spariver har Hollande velat ersätta med mer stimulansåtgärder, men igår ska de inför G20-mötet här ha haft ett bra telefonmöte.

I kulisserna blir det också viktiga bilaterala möten mellan dels USA:s president Obama och Rysslands Putin, dels Obama och Kinas Hu Jintao. Vid sidan om den ekonomiska krisen finns också Syrien-konflikten.

Alice Petrén, Los Cabos

Sverigesradios sydeuropakorrespondet Alice Petrén.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.