Hollandes parti ser ut att få egen majoritet

1:02 min

I Frankrike vann Socialistpartiet en betryggande majoritet i parlamentsvalet. Partiet får enligt vallokalsundersökningar som genomfördes på söndagskvällen mellan 312 och 326 mandat av kammarens totalt 577, enligt AFP. President François Hollande kan nu börja genomföra sina politiska förslag.

Skattehöjningar för de rika, sänkt pensionsålder till 60 år för drygt hundra tusen fransmän och tiotusentals nya lärarjobb hör till de många politiska förslag, som François Hollande och socialisterna nu kan driva igenom i parlamentet utan att be om lov från något annat parti. Socialisterna styr nu både Nationalförsamlingen och senaten och partiet har dessutom en mycket stark ställning runt om i Frankrike på regional och lokal nivå, en ovanlig sits för socialisterna.

François Hollande kan nu komma stärkt till G20-mötet i Los Cabos i Mexiko för att diskutera eurovalutans framtid med världens övriga mäktigaste ledare.

I den uppmärksammade kampen mellan François Hollandes tidigare sambo Ségolène Royal och den socialistiske utbrytaren Olivier Falorni vann utbrytaren. Det var han som fick stöd i ett meddelande på Twitter från Hollandes nya kvinna Valérie Trierweiler, vilket skapade rubriker.

Det invandringsfientliga och EU-fientliga partiet Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen lyckades inte bli invald i Nationalförsamlingen, däremot kom hennes systerdotter, 22-åriga Marion Maréchal-Le Pen in, liksom advokaten Gilbert Collard. Nationella Fronten har inte haft några parlamentsplatser sedan 1988.

Alice Petrén, Los Cabos

Sverigesradios sydeuropakorrespondet Alice Petrén.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista