Ny Demokrati segrare i jämnt val

2:20 min

Syrizaledaren Alexis Tsipras har ringt konservativa Ny demokratis ledare Antonis Samaras och gratulerat till valsegern. Supportrar till det valsegrande partiet firade i natt framför parlamentet i Aten.

Med 98 procent av rösterna räknade hade Ny demokrati 29,7 procent av rösterna. Det gör partiet till det största i det grekiska nyvalet - det andra på sex veckor.

Huvudmotståndaren Syriza, som i valet 2009 hade under 5 procent av väljarna bakom sig, flåsar dock i nacken. Partiet slutade på 26,9 procent. Räknat i sympatisörer handlar det om lite drygt 150 000 röster som skiljer de båda partierna åt.

– Antonis Samaras har sagt att det grekiska folket har valt den europeiska vägen och att stanna i euron. Han har även sagt att man bör bilda en nationell samlingsregering för att kunna enas i den svåra tiden som landet är i just nu, rapporterar Ekots Katja Magnusson från Aten.

Alexis Tsipras gjorde inget uttalande när han anlände till högkvarteret, utan gick rakt in på ett möte med det verkställande utskottet för att förbereda ett tal senare under kvällen, som troligen kommer att hållas vid Atens universitets huvudbyggnad.

Enligt taleskvinnan ska Tsipras ha förklarat i telefonsamtalet med Samaras att han nu förväntar sig att Ny demokrati tar initiativ till att bilda en regering, då partiet fått flest röster i valet.

– Tsipras har gratulerat till segern men också sagt att hans roll nu kommer att bli opposition, han kommer inte att ingå i den här regeringen, rapporterar Ekots Katja Magnusson.

En av väljarna som röstade på Ny Demokrati säger till en av Ekots utsända att det var det svåraste valet sedan 1974, då Grekland fick demokrati.

– Frågan är vilken legitimitet den här regeringen kommer att få, eftersom så många människor röstade emot de här partierna och den åtstramningspolitik som partierna står för, säger Ekots Katja Magnusson.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle säger att man är redo att ge Grekland mer tid att genomföra målen i reformpaketet från EU och IMF.

– Det kan inte förekomma några större förändringar i åtagandena. Men jag kan tänka mig att vi diskuterar att skjuta upp kravet att nå målen, säger han till den tyska tv-kanalen ARD.

Euron stärktes och guldpriset föll tillbaka när resultatet i valet stod klart. Marknaden hoppas att Ny demokratis stärkta position, upp från 18,8 procent den 6 maj, ska lösa upp dödläget i parlamentet i Aten och även stoppa regeringsalternativ som befaras sluta med att Grekland tvingas överge euron.

Ekot/TT