Borg: "Minskad osäkerhet om resultatet står sig"

4:14 min

Om den preliminära prognosen för valresultatet i Grekland står sig är det ett steg mot en minskad osäkerhet, enligt finansminister Anders Borg. Men Grekland befinner sig fortfarande i en besvärlig situation.

– De måste omförhandla avtalet med euroländerna och de måste komma tillbaka till någon form av långsiktig stabilitet i ekonomin, så det är en lång väg kvar med svåra utmaningar innan det här är på det torra, säger Anders Borg.

Enligt Anders Borg är det viktigt att man klarar en regeringsbildning som ger ett så brett stöd som möjligt, så att det finns en bred uppbackning för att fullfölja ett programarbete med Internationella valutafonden, IMF, och eurozonländerna.

– Den signal som grekerna sänder är att de vill fullfölja, och att de har en regering som kan fullfölja, en sanering av ekonomin. Men det här är samtidigt de partierna som tidigare har varit inblandade och som försatt landet i bekymmer. Så det återstår en hel del innan vi är framme vid rätta, säger Anders Borg.

– Naturligvis måste Tyskland och Frankrike och de andra euroländerna nu backa upp Grekland på kort sikt så att man får någon form av stabilitet.

Påverkar det här Sverige på något sätt?

– De direkta effekterna av Grekland är mycket begränsade, och jag tror inte heller att de direkta effekterna på det europeiska banksystemet är så omfattande just nu. Men däremot så har vi en osäkerhet som är kopplad till bland annat Spanien som tyvärr kanske kvarstår.

Euron står starkare efter kvällens resultat tror Anders Borg, men han påpekar att det fortfarande är ett besvärligt läge.

Ekot