EU: "Greklands problem kan ha förvärrats"

I Bryssel är det många som i dag drar en lättnadens suck efter gårdagens valresultat i Grekland. EU-kommissionär Cecilia Malmström är nöjd med att det till slut blev en majoritet för de partier som vill fortsätta samarbetet med EU och eurozonen.

– Jag tror att alla känner en viss lättnad. Det har också varit en väldig orostid för Grekland med nyval efter så kort tid. Nu har man förhoppningsvis förutsättningar att bilda en stabil och långsiktig regering som är en pålitlig samarbetspartner för Europa, säger Cecilia Malmström.

Valresultatet i Grekland blev mindre kaosartat än vad många här i Bryssel hade befarat. Men de ekonomiska problemen i Europas främsta krisland är långt ifrån över. Enligt en EU-källa har problemen tvärtom troligen förvärrats under den politiska förlamningen efter det senaste valet i början av maj.

Så fort det finns en ny grekisk regering på plats kommer bland annat EU-kommissionen att på nytt skicka ner sina experter till Aten för att de ska göra nya bedömningar, som sedan är avgörande för om och när Grekland kan få nya delutbetalningar av sina nödlån. De utbetalningarna är sannolikt avgörande för att Grekland ska kunna undvika statsbankrutt senast i augusti. Då måste landet återbetala ett stort lån på bortåt 4 miljarder euro.

Det finns tecken på att nödlångivarna, det vill säga euroländerna och valutafonden IMF, kan vara redo att göra villkoren för räddningspaketet lite mer förmånligt för Grekland, men den officiella linjen är att de stora dragen i överenskommelsen ligger fast. Det vill säga att den mycket tuffa åtstramningen i Grekland kommer fortsätta. Bland annat måste statsbudgeten minska med motsvarande runt 100 miljarder kronor fram till 2014.

Men Grekland har inte bara problem med ekonomin, utan även med sitt havererade asylsystem. Cecilia Malmström är EU:s migrationskommissionär, och hon är bekymrad över att grekiska folket återigen har röstat in nynazistiska Gyllene Gryning i parlamentet.

– De har en stark nazistisk, främlingsfientlig ideologi. Den finns ju kvar och det kommer naturligtvis att försvåra för regeringen. Jag hoppas att vi, så fort det kommer en regering på plats, kan inleda ett samtal om deras migrationsplaner, som vi är beredda att stödja. Jag räknar med att inom några veckor kunna åka dit och diskutera vidare hur vi kan stötta i arbetet för att bygga upp en asylpolitik och en gränspolitik som fungerar.