Krafttag för att bilda ny grekisk regering

1:47 min

I Grekland pågår försöken att bilda en regering eftersom inget parti fick egen majoritet i gårdagens nyval. Det största partiet får alltid chansen först och nu försöker ledaren för Ny Demokrati skapa en bred regeringskoalition och möter partiledarna en efter en.

– Det måste bli en nationell räddningsregering med så många partier som möjligt. Efter att ha talat med Syrizaledaren Alexis Tsipras, är det tydligt att han inte vill ingå i en sådan regering, sa Antonis Samaras som igår fick nästan 30 procent av rösterna.

Ordet "Kyvernisi"- grekiska för regering hörs hela tiden från de grekiska politikerna och från alla experter i TV. Valets tvåa, vänsterkoalitionen Syriza som fick nästan 27 procent av rösterna vill fortsätta driva motståndet mot EU:s åtstramningspolitik i opposition.

Tillsammans med den tidigare regeringskollegan socialistpartiet Pasok skulle Ny Demokrati få majoritet i parlamentet, men eftersom nästan 60 procent av grekerna röstade på andra partier, skulle en sådan regering ha klent folkligt stöd.

Fotini Koukovinou, som äger ett litet hotell och röstade på Syriza hoppas bara på att det ska bli en snabb lösning.

– Vi har ingen regering, ingenting fungerar och vi bara väntar, så det här måste ta slut, säger han.

Också de grekiska politikerna är utmattade. Elena Panaritis är ekonom och har varit parlamentariker för Socialistpartiet Pasok, men ställde inte upp i nyvalet. Hon tycker att de grekiska politikerna nu måste bevisa för väljarna att de kan styra landet och jämför med fotboll.

– Just nu är vi på de sista straffsparkarna och vi spelar vår sista match, men tränarna är trötta, spelarna är trötta och folket är helt less på att kolla på fotboll, de vill se något nytt, säger hon.