Colombias knarkkung utlämnas till USA

En av världens största narkotikahandlare har utvisats till USA från Colombia. Det handlar om Gilberto Rodriguez Orejuela som ledde Calikartellen som på 90-talet stod for 80 procent av all kokain som såldes i USA.

Gilberto Rodriguez Orejuela är inte den första narkotikahandlaren som utlämnas från Colombia till USA. Men han är den mäktigaste.

Och han var övertygad om att han skulle klara sig ifrån att bli utlämnad. I det syftet gick han till och med med på att gå i fängelse i Colombia.

Organiserade export från fängelset
1995 dömdes han till åtta år och det allmänna intrycket var att det också var Calikartellens dödsdom.

Men bara en vecka efter det att han lämnat fängelset, i november förra året, greps Rodriguez Orejuela på nytt anklagad för att ha fortsatt att organisera kokainexport inifrån fängelset.

Det är därfor han nu utlämnas. Och därmed har president Alvaro Uribe gått med på att utlämna över 250 anklagade narkotikahandlare till USA. Det är fler än någon annan president.

Gerillaledare på listan
På listan över dem som väntar på att utlämnas står bland andra Simon Trinidad, den ende nationella ledaren för FARC-gerillan som sitter i fängelse. Där står också paramilitärens ledare Salvatore Mancuso.

Men så länge det pågår fredsförhandlingar med paramilitären, så ligger utlämningsbeslutet för Mancuso på is.

Och skulle FARC-gerillan gå med på fredssamtal, så skulle samma gälla för Simon Trinidad.

Något många hoppas, men få tror ska ske.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista