Ica-chefen: "Det är en gåta"

1:49 min

Tidningen Aftonbladet har gått igenom rapporter från livsmedelsinspektörer i landets kommuner. Och av 290 har 70 kommuner allvarliga anmärkningar. Det handlar om matbutiker som märker om varor med ett nyare packningsdatum. Mats Ovegård är kvalitetsansvarig för butikernas verksamhet på Ica AB Sverige.

– Mig veterligen har jag inte hört någon förklaring till varför man har gjort på det här viset, det är en gåta. Och även om det finns tydliga rutiner så kan saker och ting missas i kommunikationen. Och det är ju den enskilda butikens ansvar att säkerställa att de eventuella brister som upptäcks tillrättaläggs av den enskilda Icahandlaren, säger Mats Ovegård.

I en butik vittnar personalen om hur de skär bort dåliga bitar på ostar, packar om dem och sedan ger dem ett nytt bäst före-datum, alltså inte samma som osten hade tidigare. Och en familj i Enköping fick problem när de köpte mjölkersättning till en tvåmånadersbebis. Barnet blev sjukt eftersom ersättningen var gammal och dålig.

Mats Ovegård på Ica AB Sverige säger att man har varit på plats i åtminstone en aktuell butik, kontrollerat hur man hanterar livsmedel där och följt upp brister i framförallt administrativa rutiner.

– Jag kan förstå att det kan finnas kunder som känner sig lurade. Och det är beklagligt och det är därför vi sätter in de här åtgärderna för att säkerställa att man inte ska känna sig lurad, säger Mats Ovegård.

Catinka Agneskog, Mimi Billing

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista