Containerdykare tar matfusket med ro

Dåliga bitar skärs bort och mögelosten säljs som ny. Avslöjandet om livsmedelsbutikers matsnusk väcker reaktioner. Men alla tycker inte att fusket är en skandal.

I 70 av landets 290 kommuner har livsmedelsinspektörer rapporterat om allvarliga anmärkningar. Enligt Aftonbladet handlar det om butiker som bland annat märker om färskvaror med ett nyare packningsdatum. Kunden luras därmed att tro att varan är färskare än vad den är.

– Det här är beklagligt och oacceptabelt. Jag kan förstå att kunder blir oroliga när man får höra sådan rapportering, säger Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel.

Men medan livsmedelsverket och branschorganisationer beklagar sig reagerar Peter Widell annorlunda. Som konsument tycker kan att det är fel av butikerna att ljuga men att det många gånger faktiskt handlar om mat som egentligen inte bör slängas.

– Jag tycker inte att det är någon fara. Som jag ser det så försöker Aftonbladet bara väcka ilska hos folk. Självklart ska man inte ljuga men det vet jag inte om det är butikernas tanke heller, säger Peter Widell.

Han är en van containerdykare, det vill säga att han nästan uteslutande lever på sådant som butiker slänger. Den kasserade maten hittar han bland sopor kring bostaden på Brännö i Göteborgs skärgård samt på fastlandet.

– Den maten skulle absolut tålas att märkas om. Jag har aldrig blivit sjuk, säger han.

I flera europeiska länder finns matbanker som tar hand om överbliven mat från butiker och grossister. Maten förvaras i myndighetsägda kylrum innan den delas ut till välgörenhetsorganisationer. På härbergen och andra ställen tillagas sedan maten och serveras till behövande.

– Det skulle absolut kunna fungera i Sverige men då kan vi inte ha sådana vansinniga regler kring livsmedelshantering. Man dör inte för att datumet har passerat med en dag eller två. Människor känner ju smak, lukt och har syn av en anledning, säger Peter Widell.

Han anser att vi i större utsträckning måste se energi, arbete och miljöaspekter bakom den mat vi äter – och väljer att slänga.

– Många kunder köper ju inte mat som inte är estetiskt perfekt, säger Peter Widell, containerdykare.

Thomas Svaton på livsmedelsbutikernas branschorganisation säger att om felmärkning av varor förekommer systematiskt, är det inte bara oacceptabelt utan också olagligt.

– Det kan inte förekomma, då måste butikerna omvärdera sin situation, säger Thomas Svanton, vd för Svensk dagligvaruhandel.

Elin Georgsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.