ICA-chef: "Problemet ligger i butikernas rutiner"

2:13 min

Många butiker ändrar om förpackningsdatumet på matvaror, vilket gör att man säljer mat som är betydligt äldre än vad som står på förpackningen. Problemet ligger i rutinerna i butikerna och framförallt hos dem som packeterar varorna, enligt Mats Ovegård som är kvalitetschef på ICA.

Hannah Fridh handlar mat på en butik i Solna.

– Jag har handlat sallad ur sån här självplockningsbuffé, säger Hanna Fridh.

Tittar du nånsin på förpackningsdatum när du handlar mat?

– Ja, det brukar jag göra. Speciellt om jag köper kött, mjölk och bröd. Det här har jag inte kollat, det går inte att titta tyvärr. Så det vet man ju inte hur länge det har legat där.

Nästan en fjärdedel av alla kommuner har butiker som har fått allvarliga anmärkningar på sin livsmedelshantering, enligt rapporter av inspektörer som Aftonbladet har tagit del av. Däribland livsmedelskedjor som Vi, Coop och ICA.

Mats Ovegård är kvalitetschef på ICA som står för 20 procent av anmärkningarna. Han säger att problemet ligger i rutinerna i butikerna och framförallt hos dem som packeterar varorna.

– ICA-butikerna har ett väldigt stort antal medarbetare, det är över 20 000 medarbetare som jobbar i butikerna. Självklart är det så att alla våra företagsledare i form av handlare har en god koll på vilka rutiner som gäller, men någon gång så brister det i rutinerna ner till personalen och det är det som har inträffat i det här fallet vill jag påstå, säger Mats Ovegård.

Så du tror inte det här har att göra med att styrelsen i de här butikerna tror att de säljer varor bättre om de har ett senare förpackningsdatum?

- Nej, jag tror faktiskt inte det.

Bäst före datumet är en kvalitetsmärkning, efter det garanteras inte smak eller näringsinnehåll. Efter sista förbrukningsdag å andra sidan, kan varan vara skadlig att äta.

Stefan Roos är mikrobiolog på Sveriges lantbruksuniversitet. Han säger däremot att ommärkning av varors förpackningsdag riskerar inte att göra någon sjuk.

– Jag bedömer inte att det skulle påverka säkerheten och att konsumenter kan bli sjuka av det. Men däremot så blir de ju lurade om de har märkt om datumet, säger Stefan Roos.

Konsumenten Hanna Fridh tycker inte om tanken att förpackningsdatumet kan ha ändrats.

– Det känns jättehemskt. Det känns inte som om det är trovärdigt alls om det är så det går till.

Varför det?

– För att man förväntar sig att varan ska vara förpackad det datumet som står på förpackningen. Och även om man vet att grejer håller längre än bäst före datumet, räknar man räknar med att förpackningsdatumet är den dagen som det faktiskt blev förpackat.

Catinka Agneskog, Mimi Billing

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista