"Assanges asylansökan en total överraskning"

2:39 min

Wikileaks grundare Julian Assange sökte på tisdagskvällen asyl på Ecuadors ambassad i London. Assange, som ska överlämnas till Sverige inom kort, uppger att han är förföljd och fruktar för sitt liv.

På en presskonferens läste Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino upp de skäl till asylansökan som Assange framfört till Ecuadors president.

– Dödshot, personliga ekonomiska sanktioner, risken att bli utlämnad till USA av brittiska, svenska eller australiensiska myndigheter, det är några av skälen till att Julian Assange nu söker asyl i Ecuador, uppgav landets utrikesminister Ricardo Patino.

Ecuadors regering överväger nu Assanges ansökan. Vilket beslut Ecuador än kommer fram till, så kommer man utgå ifrån internationell lag, samtidigt som Ecuadors tradition att försvara de mänskliga rättigheterna kommer att upprätthållas, sa utrikesminsiter Patino på presskonferensen.

Ecuadors regering har också meddelat att man tänker konsultera svenska, amerikanska och brittiska myndigheter innan man fattar sitt beslut.

Huvudpersonen själv, Julian Assange tackade i ett skriftligt uttalande Ecuador för att landet nu ska pröva hans ansökan om politisk asyl.

Assange befinner sig alltså på Ecuadors ambassad här i London och kommer vara kvar där under skydd av den ecuadorianska regeringen tills hans asylansökan har behandlats färdigt, meddelade ambassaden i går.

I torsdags i förra veckan beslutade ju den brittiska Högsta domstolen att inte ompröva det tidigare beslutet att överlämna Assange till Sverige där han bland annat är misstänkt för våldtäkt. Överlämningen ska genomföras senast den 8 juli.

Anna Erhardt, som är pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask, säger till TT att man har noterat vad som hänt, men att man förutsätter att Storbritannien följer den brittiska Högsta domstolens beslut, att Assange ska till Sverige.

Det brittiska utrikesdepartementet meddelade i går att Julian Assange nu är utom räckhåll för brittisk polis eftersom ambassaden är diplomatiskt territorium, men att dom brittiska myndigheterna samtidigt arbetar med att försöka finna en lösning så snart som möjligt.

För Assanges svenska advokat Thomas Olsson kom asylansökan som en total överraskning. Mycket mer än så vill han inte säga om den.

– Jag vill inte kommentera den här händelseutvecklingen innan jag har mer kunskap om vad som hänt, säger Thomas Olsson till Ekot.

Patrik Holmström, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista