Spaniens och Greklands kris toppar euromöte

1:39 min

Krisen i Spanien och Grekland är två av de viktigaste punkterna på euroländernas pågående finansministermöte. Många menar att Grekland måste få sänkta räntor eller andra lättnader av villkoren för sina nödlån, men på väg in till mötet sa Finlands finansminister Jutta Urpilainen att hon inte vill se en omförhandling.

– Det är viktigt för Europa att vi kan lita på varandra. Därför har vi inte varit redo att förhandla igen om Greklands avtal, säger Jutta Urpilainen.

Nederländernas finansminister Jan Kees de Jager säger i dag att utrymmet för en omförhandling av det grekiska reformprogrammet är extremt litet.

Men vid finansministermötet här i Luxemburg finns andra som har en mer försonlig ton mot Grekland. En hög EU-källa uttryckte det i veckan som att helt oförändrade villkor för Grekland skulle vara som att "skriva under på en illusion".

I kväll väntas Spaniens finansminister presentera två färska konsultrapporter om hur mycket nya pengar de krisande spanska bankerna behöver. Enligt nyhetsbyrån Reuters lär det handla om kapitaltillskott på mellan 60 och 70 miljarder euro, alltså långt under det tak på 100 miljarder euro som euroländerna enades om för snart två veckor sedan.

Spanien är fortsatt hårt pressat på marknaden. Inte på 15 år har Spanien behövt betala så höga räntor för femåriga lån som i dag; 6,07 procent.

Men i morgon väntas ny hjälp för - inte minst - de krisande spanska bankerna. En källa uppger för nyhetsbyrån AFP att Europeiska centralbanken kommer meddela att man mjukar upp kraven om de säkerheter som kommersiella banker måste ge för att få låna pengar av centralbanken.

Jens Möller, Luxemburg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista