Hårda strider i Damaskus

2:35 min

I Syriens huvudstad Damaskus har de hårdaste striderna, sedan upproret började för nästan ett och ett halvt år sedan, rasat. Sent i går kväll sa president Bashar al-Assad, inför sin nybildade regering, att Syrien är utsatt för krig från alla fronter och presidenten uppmanade sin nya regering att göra allt för att vinna kriget. Samtidigt fortsätter strider att kräva offer runt om i landet.

Granatregn över oppositionsfästen i staden Homs, som så många gånger tidigare under det 16 månader långa upproret, ett uppror vars slut inte finns i sikte.

Enligt Röda Korset pågår förhandlingar om att få säkert tillträde till Homs för att få ut svårt skadade, tidigare försök avbröts sedan Röda Kors-arbetarna hamnat mitt i elden.

Samtidigt fördömer Amnesty international vad man kallar den Syriska regeringens totala nonchalans av mänskliga rättigheter. Som exempel ger Amnesty hur regeringsstyrkor dödat sjukvårdspersonal som behandlat rebeller på provisoriska vårdinrättningar. Nyligen hittades de ruttnande kropparna av fyra sjukvårdsarbetare som behandlat oppositionella, och därför greps, torterades och lämnades att ruttna.

I går kväll svors den nybildade syriska regeringen in och i ett tal inför den konstaterade president al-Assad att Syrien befinner sig i krig.

– Vi befinner oss i ett tillstånd av krig, vi är angripna från alla fronter och i ett krig måste alla beslut, alla överväganden vi gör, göras för att vinna kriget.

Presidenten anklagade också väst för att bara ta, aldrig ge. Hans tal kan ses som ett svar på Natos i hårda ordalag fördömande av Syriens nedskjutning av ett turkiskt stridsflygplan i förra veckan.

I går kväll berättade också den förra ledaren för oppositionens paraplyorganisation, det syriska nationella rådet, att han under några timmar besökte rebeller inne i Syrien. Hans första besök i landet på två år. Anledningen var att uppmuntra rebellerna och visa sin uppskattning.

Men något slut på striderna finns inte i sikte, tvärtom, Damaskusområdet utsattes igår för de hårdaste striderna sedan revolten började.

– Civila på ett bårhus i Damaskus uttrycker sin förtvivlan. Döda kroppar, oseende stirrandes ut i luften. Blodiga filtar täcker sargade kroppar.

Ingen av sidorna tänker ge efter nu, men under tiden fortsätter människor att dö, igår minst 116 dödsoffer, mer än hälften civila.

Johan-Mathias Sommarström, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista