Löfven på läroresa i USA

2:06 min

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är just nu på studieresa i USA för att bland annat studera Obama-kampanjens arbete, och dra lärdom inför nästa svenska riksdagsval.

– De har ett helt annat valsystem, så det är inget som går att översätta till svensk verklighet rakt av. Men däremot kan man lära sig av deras noggrannhet i planering och förberedelse för val, och återrapportering från lokala valarbetare till organisationen. Det är dom väldigt bra på, säger Löfven.

Socialdemokraterna har saker att lära från åtminstone delar av den amerikanska valrörelsen, menar Stefan Löfven, som är på sitt första USA-besök sen han blev partiordförande. Löfven har bland annat besökt Obama-kampanjens hemlighetsomgärdade högkvarter i Chicago och också träffat demokratiska partistrateger i Washington, för att få tips och inspiration inför kommande valkampanj.

– De är väldigt bra på att planera, förbereda, kartlägga hur väljargrupper ser ut och hur man kommer ut med sina lokala företrädare. De har byggt upp en väldigt, väldigt stark organisation, tycker Löfven.

Socialdemokraterna försökte ju dra lärdom av Obamas taktik också inför förra riksdagsvalet. Det gick inte så bra?

– Nej, det är därför som...det går inte att översätta någons strategi till ett helt annat land. Det  är just därför man ska vara försiktig att dra för långt gångna slutsatser. Vi kan lära av deras metoder. Men vi måste ju ha de rätta politiska förutsättningarna också. Vi måste vara tydliga med vår egen politik och vilka vi vill regera med. Så det går inte att bara säga att vi varit i Washington och lärt oss av demokraterna, och nu vet vi hur vi ska göra. Det är nog en av de viktiga lärdomarna.

Finns det något specifikt i Obamakampanjen som du inte vill kopiera till svensk valrörelse?

– Nja, vi är måna om att behålla partiet som en folkrörelse. Här i USA har man en helt annan syn på partiet, där partiet är en kampanjorganisation. Den skillnaden är vi måna om att behålla. Vi vill ha en folkrörelse, säger Stefan Löfven.

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista