FN: Syrien bryter mot de mänskliga rättigheterna

2:03 min

Våldet i Syrien blir bara värre och värre. Det konstateras i en rapport som presenterades av FN:s människorättsorganisation i dag. Båda sidor i konflikten bryter mot de mänskliga rättigheterna.

FN:s utredare Paulo Pinheiro, som just har kommit tillbaka från Syrien, framhåller att det inte bara är regeringsstyrkorna som begår allvarliga människorättsbrott. Beväpnade regeringsmotståndare har torterat tillfångatagna medlemmar av säkerhetsstyrkorna. Det är en av de anklagelser FN:s människorättsorganisation nu riktar mot dom som gör uppror i Syrien. Och särskilt allvarligt ser Paulo Pinheiro på att man också använder barn i den pågående konflikten.

– Barn används bland annat som bårbärare och som kurirer och kockar, säger Paulo Pinheiro och påpekar att barnen då löper stor risk att både skadas och dödas.

Tidigare har regeringsstyrkorna anklagats för att använda barn som mänskliga sköldar i väpnade situationer.

Listan över brott mot mänskliga rättigheter i Syrien är lång. Det handlar, förutom dödande och tortyr, om sexuella övergrepp, också av barn, kidnappningar och tvångsförflyttningar. Och, som sagt, båda sidor gör sig skyldiga till övergrepp även om regeringssidans brott tycks vara betydligt fler.

Situationen har dessutom blivit värre efter vapenvilan som förhandlades fram av FN:s speciella sändebud Kofi Annan i april. Vapenvilan inte bara självdog, efter den har det mesta bara blivit sämre.

Nu försöker Kofi Annan ta ett nytt grepp och han vill samla säkerhetsrådets ständiga medlemmar plus Turkiet, Irak, Kuwait och Qatar till en konferens nu på lördag för diskutera Syrien.

Vare sig Iran eller Saudiarabien är inbjudna.

Samtidigt strömmar nya vapen och ny ammunition in i landet till båda sidor och den militära upptrappning är katastrofal för syrierna och alla i hela regionen, säger FN:s Paulo Pinheiro.

Christer Fridén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista