Sverigeturismen ökar – fördubbling sedan år 2000

2:00 min

Turismen i Sverige fortsätter att öka. Och turisterna blir inte bara fler till antalet utan spenderar också mer pengar när de är här. Under förra året ökade utländska besökares konsumtion i Sverige med nästan tio procent.

Lisa och Carl Preuss från Australien uppskattar sitt besök i Stockholm.

– Vädret är okej hittills, de måste gilla oss här, säger Lisa Preuss.

– Maten är väldigt bra och vi har också ett fint hotell här, säger Carl Preuss.

De är långt ifrån de enda utländska turisterna som åkte ut i Stockholms skärgård idag. Turisterna blir fler och fler, framför allt från utlandet, och precis som paret Preuss spenderar de en hel del på god mat, boende och upplevelser.

Turismens exportvärde, det vill säga vad utländska besökare konsumerar när de är här, uppgick förra året till nästan 100 miljarder kronor. Det är en ökning med över nio procent jämfört med året innan – och långt mer än en fördubbling från 2000.

Varje turist spenderar alltså mer pengar än tidigare, säger Peter Terpstra, turismanalytiker på Tillväxtverket.

– Om vi jämför volymtillväxten med den ekonomiska tillväxten, så växer ekonomin snabbare än volymerna.

Nu har det ökat i flera år, så vad tror du om framtiden?

– Näringen själv har satt ett mål på en fördubblad turism från år 2010 till 2020. Tittar man på hur utvecklingen från 2000 till nu, så skulle man nästan uppnå det målet, säger Peter Terpstra.

Turismen har varit en växande bransch i flera år och näringsminister Annie Lööf kallar turismen för en av Sveriges nya basnäringar. För att kunna växa ännu mer handlar det om att utveckla resmålen, säger hon.

– Om man åker och vandrar så är det inte bara vandringsleden utan också vandrarhemmet, restaurangen och turistbutiken.

Så att bara komma hit och vandra i fjällen, bo i tält och laga mat på stormkök, det är inte sådana turister vi vill ha?

– Jag är en sådan turist och välkomnar sådana turister också, men det är viktigt att se att det här är en viktig näring där små företagare skapar jobb och tillväxt och det ser jag positivt på.

Ursula Bender från Köln i Tyskland är i Stockholm för att delta i en veteranpingisturnering. Men hon hinner också med lite turistande mellan matcherna.

– I dag var vi på sightseeing. Jag tycker att Stockholm är en trevlig stad. Bra, mycket bra.

Fråga

Åsa Nilsson Rönnqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.