Polis patrullerar i den kinesiska regionen Xinjiang i augusti 2011. Foto: Scanpix

Kina kontrollerar uiguriska flyktingar i Sverige

3:07 min

Uppgifter om asylsökande uigurer i Sverige läcker till Kina. Kinesiska myndigheter har tidigare spionerat på uigurer i Sverige. Den hårda kontrollen över oppositionella som flytt från den oroliga kinesiska regionen Xinjiang tycks fortsätta.

Ekot har intervjuat Merhaba Dilmurat, en ung asylsökande kvinna som vittnar om systematisk övervakning och utpressning mot hennes familj.

– De har besökt mina föräldrar och hotat min familj med att jag spritt hemlig information från Kina och hjälpt den östturkestanska motståndsrörelsen utomlands. De säger att jag kan få ett mildare straff om jag samarbetar och börjar ge information till kinesiska myndigheter, säger Merhaba Dilmurat, asylsökande.

Hon just har fyllt 23 år och gömmer sig för att inte gripas av den svenska polisen eftersom att hon har fått veta att hon inte får asyl här. Merhaba Dilmurat talar lågt och intensivt på en aning bruten kinesiska.

Hon berättar att hennes bror dömdes till ett långt fängelsestraff efter att ha deltagit i demonstrationer för uigurers rättigheter i Xinjiang. Själv straffades hon med avstängning från universitetet efter att hon berättat om sin brors situation. Genom kontakter lyckades hon få ett svenskt studentvisum.

Sedan dess har polisen kommit hem till föräldrarna och försökt att pressa dem att få henne att komma tillbaka.

Bilden av att information om vad flyktingarna gör här läcker snabbt från Sverige till Kina bekräftas av den uiguriska exilorganisationen.

– Under två månader har jag fått rapporter från mellan 40 och 50 asylsökande uigurer i Sverige om att information läckt ut. Polisen har gått hem till deras familjer i Xinjiang för att sätta press på dem för att få sina anhöriga att komma tillbaka, säger Dilxat Raxit, talesperson för den uiguriska exilorganisationen i Sverige.

Det tycks pågå en ständig jakt både på information och på nya informatörer. För två år sedan dömdes en uigurisk man till fängelse för olovlig underrättelseverksamhet i Sverige och en tjänsteman på den kinesiska ambassaden i Stockholm utvisades efter att ha spionerat på uigurer för Kinas räkning.

Nu finns vittnesmål som tyder på att spionaget fortsätter. Uigurer som är bofasta i Sverige berättar att när de går till den kinesiska ambassaden för att få visum till Kina, blir de ombedda att först förse ambassaden med information, bland annat om uiguriska flyktingar. Men ambassaden förnekar att det skulle pågå spionage mot flyktingarna.

– Anklagelserna är helt ogrundade och inte ens värda att bemöta, svarar Pi Lijun på den politiska avdelningen vid ambassaden.

Han säger att det inte finns kinesiska flyktingar och tycks mena att kinesiska medborgare inte behöver söka skydd i något annat land. Men för Merhaba Dilmurat ser verkligheten annorlunda ut.

– Polisen har kommit hem till mina föräldrar och sagt att jag olagligt sökt asyl i Sverige och har begått brott, berättar hon.

Merhaba Dilmurat är nu mycket rädd för att tvingas resa tillbaka till Kina.

* Xinjiang är en så kallad autonom region i Kina, i likhet med Tibet och Inre Mongoliet.

* Uigurer är ett turkisktalande folk. Knappt 9 miljoner lever i Xinjiangregionen i Kina, mindre grupper i Kazakstan, Uzbekistan och Tadjikistan. 

* Radio Free Asia uppmärksammade de svenska avvisningarna av uiguriska flyktingar i december 2011 och januari 2012.#link=321621#

* Sverige pekas ut av exilorganisationen Uiguriska världskongressen som den första västerländska demokrati som tvingat uiguriska flyktingar tillbaka till Kina efter de våldsamma händelserna 2009.

I ett öppet brev från organisationen på FN:s flyktingdag uttrycker man "allvarlig oro" över situationen för uiguriska flyktingar i Sverige.

Hanna Sahlberg Johanna Sjövall

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista