Svårt för funktionshindrade bilister att tanka

2:12 min

Få av landets bensinstationer är anpassade för bilister som är funktionshindrade. Det visar Sveriges Radios granskning.

Vid en bensinmack i Kungälv försöker rullstolsburna Rolf Johansson att tanka bilen.

– Nej, det här går inte. Jag når inte upp, säger han.

Även Evy Lundsten Falk i Hallstahammar och Anders Wahlborg i Eskilstuna stöter på problem.

– Om jag är själv får jag ofta åka in till kassan, höra om någon kan komma och sätta i pumpen och starta den. Det är inte frihet.

– Säg att det är kris, då är det inte värre än att jag ber någon att hjälpa mig. De får ta mitt kort och göra vad de vill med det. Jag kan inte göra mycket om de tar kortet och sticker.

Hur känns det?

– Då är man helt utelämnad.

Sveriges Radios reportrar har varit ute med måttband på 212 slumpvis utvalda bensinstationer från Skellefteå i norr till Sölvesborg i söder. Bara på tre av mackarna skulle en person sittande i rullstol kunna tanka en bil helt själv.

På många stationer sitter kortautomaterna och pumphandtagen otillgängligt på sidan av pumpen och kortautomaternas knappsatser sitter enligt vår undersökning, ofta för högt för att bilister i rullstol ska kunna tanka på egen hand. Det bekräftas också av de funktionshindrades organisationer som vi varit i kontakt med. 

– På många ställen går det tyvärr inte. Det är klart att det inte är bra, säger Roland Enbuske, ställföreträdande stationschef på en station i Eskilstuna.

På de flesta mackar är det där du slår in din kod som är det stora problemet – knappsatserna är helt anpassade för stående och personer i rullstol når helt enkelt inte upp.

Det finns idag inga lagar och förordningar som styr hur tillgängliga bensinstationer ska vara för personer med en funktionsnedsättning.

– På många ställen har det uppstått en kontakt mellan den lokala bensinstationen och den som har behovet. Det löses via telefon. Det är det spontana uppträdandet som finns ute på marknaden, säger Ulf Svahn, vd i branchorganisationen Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet.

Per Thyrén

P4 Sörmland i samarbete med övriga lokala stationer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista