Palestinsk motsvarighet till ambassad i Sverige

1:36 min

Den palestinska representationen i Sverige uppgraderas. I dag undertecknas ett avtal som kommer att jämställa representationen med en ambassad. Det är ett led i Sveriges stöd för en kommande palestinsk stat.

– Det här är ju inget land, så det är första gången vi gör någonting sådant här för någonting som ännu icke är en stat, men som vi hoppas ska bli en stat, säger utrikesminister Carl Bildt. 

Eftersom Sverige inte har erkänt Palestina som stat skriver man nu ett så kallat värdlandsavtal med den palestinska organisationen PLO som styr på Västbanken. Avtalet ger den palestinska representationen samma status som ett lands ambassad, med de privilegier och diplomatisk immunitet som det innebär för personalen. 

Samtidigt som den palestinska statusen i Sverige höjs, inskränks palestiniernas makt över det egna området bland annat genom ivrig israelisk utbyggnad av bosättningar. 

Högre status i Sverige, mindre makt på hemmaplan, hur stämmer det överens? 

– Det stämmer ju inte överens, men vår politik är mycket entydig när det gäller bosättningarna: de är illegala. Den expansion av bosättningspolitiken som vi har sett de senaste åren håller på att underminera fundamenten för en tvåstatslösning, och där har både vi och den Europeiska unionen som helhet formulerat oss mycket skarpt i vår kritik av israelerna, säger Carl Bildt. 

Värdlandsavtalet skrivs alltså med PLO eftersom Osloavtalet pekar ut PLO som palestiniernas representant. Men ett eventuellt maktskifte där islamistiska Hamas, eller någon annan, tar över de palestinska områdena ska inte påverka dagens avtal med palestinierna, säger Carl Bildt. 

– Det påverkar inte detta eftersom det fortfarande är PLO som är den externa representanten för palestinierna.