Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman lämnar vänsterpartiet

Gudrun Schyman har meddelat vänsterpartiets ledning att hon lämnar partiet för att enbart koncentrera sig på feministisk politik. Vänsterpartiets ledare Lars Ohly tycker att det är tråkigt att Gudrun Schyman lämnar partiet och att han förväntar sig att hon lämnar riksdagen.
 

– Det är inte rimligt att man lämnar det parti man blivit invald för och samtidigt behåller sitt riksdagsmandat, säger vänsterpartiledaren Lars Ohly.

Gudrun Schyman ska nu jobba vidare med feministiska frågor men det är oklart om hon ska sitta kvar i riksdagen

Det finns en kritik från de egna leden att Gudrun Schyman inte sköter riksdagsarbetet.

Schymans avhopp kan betyda att vänsterpartiet tappar ännu fler väljare.

Tajmingen kunde knappast vara sämre för vänsterpartiet som är sargat av debatten om partiets historia och kritiken mot att partiledaren Lars Ohly kallar sig kommunist.

Var partiledare tio år
Gudrun Schyman efterträdde Lars Werner som vänsterpartiets partiordförande 1993. Hon ledde partiet fram till 2003. Under den tiden hade  vänsterpartiet sina största valframgångar hittills.

Efter att det avslöjats att Schyman under en följd av år i sin självdeklaration yrkat avdrag för utgifter hon inte själv betalat, avgick hon från sin post som partiledare.

Ägnat sig åt feminism
Sedan avhoppet har hon framför allt arbetat med feministiska frågor och det är alltså det arbetet hon vill fortsätta med i riksdagen men utanför vänsterpartiet.

Gudrun Schyman har varit riksdagsledamot sedan 1988. Hon är socionom och född 1948.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista