Organisationen Läkare i världen har också tidigare erbjudit fri vård till papperslösa. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Lättnad efter beslut om akutvård till papperslösa

3:02 min

Beskedet om att gömda flyktingar ska få utökad rätt till subventionerad hälso- och sjukvård i Sverige tas emot med lättnad av både flyktingar och ideella organisationer som ger gratis vård. Javid och hans fru Samara som har flytt från Pakistan med två barn hoppas subventionerad vård ska göra framtiden lite lättare.

I dag lever de gömda. När de blir sjuka och väl lyckas träffa en läkare så har de inte råd med medicinen.

– Barnen får tillgång till vård, men de ger oss bara råd. Och när det kommer till medicin kan vi inte betala, berättar Javid.

Hans fru Samara lever med ständig oro, säger hon.

Som politiskt religiösa flyktingar från Pakistan lever de gömda utan jobb och pengar. Situationen kompliceras av att Javid har diabetes. Flera gånger har läget blivit akut, men utan papper skulle vården vid ett tillfälle kosta mer än 2000 kronor.

– De sa att jag var tvungen att betala eftersom de inte ger vård till personer som saknar papper.

– Han kontaktade Röda Korset vid samma tillfälle, och de hjälpte oss men det fanns ingen läkare tillgänglig just då, fortsätter Samara.

Enligt regeringen och Miljöpartiets överenskommelse ska de som aldrig sökt tillstånd om att få bo i Sverige, och de som lever gömda efter utvisningsbeslut, få rätt till subventionerad vård och mediciner. Barn ska få fullständig vård, vuxna bara den vård som de absolut inte kan vara utan.

– Det här innebär en större trygghet och en bättre situation för utsatta grupper, tycker socialminister Göran Hägglund.

Regeländringen kan börja gälla först om ett år. Så gömda flyktingar i behov av vård är hänvisade till ideella krafter fram tills dess. Och förmodligen även därefter. Det tror iallafall  läkare Bernt Atmer på organisationen Läkare i världen, som arbetar ideellt för att ge flyktingar gratis vård.

– Ja, de kommer nog söka sig hit ändå för att de känner sig rädda, säger han.

På vissa håll har papperslösa fri vård redan i dag – men inte överallt. Göran Stiernstedt som är chef för Vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting tycker att subventionerad vård för papperslösa är bra. Men samtidigt vill han prata med regeringen om ökade kostnader.

– Eftersom det innebär mer vård än tidigare så vill vi, huvudmännen, ha ersättning för det, säger han.

Javid och Samara som lever gömda utan papper tycker att den subventionerade vård som kan börja gälla 1 juli 2013 låter bra. Men fram tills dess återstår ett år av oro för familjen.

– Vi kan inte se in i framtiden, vad som kommer att hända, säger Samara.

FAKTA

Papperslösa personer som ej fyllt 18 ges rätt till subventionerad
– fullständig vård
– regelbunden fullständig tandvård
– läkemedel

Gömda och papperslösa vuxna ges rätt till subventionerad
- vård som inte kan anstå samt mödrahälsovård m.m
– hälsoundersökning
– tandvård som inte kan anstå
– läkemedel som receptförskrivs i samband med sådan hälso- och sjukvård som nämns i första punkten

Källa Regeringskansliet

FAKTA

Det finns ingen entydig definition av begreppen "omedelbar vård" och "vård som inte kan anstå" som täcker alla situationer som kan uppkomma. Bara den vårdansvarige läkaren kan göra bedömningen, från fall till fall.

Det som läkaren ska ta hänsyn till är till exempel om uppskjuten vård innebär fara för patientens liv genom risk för kvävning eller förblödning, eller om fördröjd vård kan ge negativa följder för patienten som värk, svår ångest eller svår depression. När det gäller tortyrskador ska bedömningen göras särskilt omsorgsfullt.

Det inbegriper exempelvis behandling mot tuberkulos, röntgenkontroll av frakturläkning, borttagande avgips och suturer, benprotes vid amputation och vid behov lån av rullstol eller andra handikapphjälpmedel

Källa: Socialstyrelsen 1995:4, sida 23-24.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista