EU-ledare: "Toppmötet ovanligt tufft"

1:50 min

EU:s toppmöte i Bryssel har fattat beslut som var otänkbara för bara några månader sedan. Det sa EU-kommissionens ordförande Barroso när mötet avslutades tidigare i eftermiddags.

Flera EU-ledare beskriver toppmötet här i Bryssel som ovanligt tufft. Italien och Spanien spelade i natt ett högt förhandlingsspel för att få framför allt Tyskland att gå med på nya kortsiktiga krisåtgärder. De är menade att pressa ner de mycket höga räntekostnaderna för framför allt just Italien och Spanien.

Åtminstone hittills verkar det ha fungerat; räntorna på tioåriga statsobligationer har i dag sjunkit med flera tiondels procentenheter för båda länderna.

De nya krisåtgärderna som EU-ledarna har enats om handlar om nya sätt att använda euroländernas räddningsfonder. Bland annat möjligheten att under vissa omständigheter, skicka pengar från räddningsfonderna direkt till krisande banker, utan att gå omvägen via ett eurolands statsbudget.

Fast det här förutsätter att EU först får en mer gemensam banktillsyn, åtminstone i euroområdet, och tanken är att EU före årets slut ska ha kommit fram till hur det här ska fungera. Om även svenska banker ska hamna under europeisk banktillsyn är fortfarande oklart, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Jens Möller

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista