Utmanare från vänster går starkt i Mexiko

1:51 min

Inför söndagens presidentval i Mexiko närmar sig valets "dark horse", vänsterpartiet PRD:s kandidat Andres Manuel Lopez Obrador, täten. Lopez Obrador har stadigt stärkt sina siffror och en del opinionsmätningar håller honom lika med favoriten Peña Nieto från PRI.

Andres Manuel Lopez Obradors avslutningsmöte på det stora torget El Zocalo i Mexico City var mäktigt. Uppemot en och en halv miljon människor.

Och det var inte många som bussats dit som till de andra kandidaternas avslutningsmöten.

Mexiko City är vänsterns territorium. Ända sen borgmästaren här, landets näst viktigaste politiska post, började väljas i allmänna val så är det vänsterpartiet PRD:s kandidat som vunnit.

Och så blir det, med all säkerhet, i årets val också.

Lopez Obrador var borgmästare under 2000-talets första år. Framgångarna då var hans plattform då han ställde upp i presidentvalet för sex år sedan.

Den gången förlorade han med bara lite drygt en halv procent, ungefär 250 000 tusen rösters marginal.

Men han vägrade att erkänna resultatet. Istället utsåg han sig till Mexikos legitime president och dömde valmyndigheten och alla andra statliga institutioner att brinna i helvetet.

En övermodig attityd som sänkte hans trovärdighet i mångas ögon. I dag är det en helt annan, nästan ödmjuk, Lopez Obrador som talar inför sina anhängare och uppmanar dem att göra valet till en folkfest.

Istället för att ifrågasätta valmyndigheten, som han tidigare alltid gjort, så har Lopez Obrador den här gången inte bara erkänt dess kapacitet. Han har också undertecknat en pakt med de andra kandidaterna om att erkänna valresultatet - oavsett vilket det blir.

Ett närmast historiskt steg för Mexikos fortfarande unga demokrati. Och ett steg som ökar Lopez Obradors trovärdighet och därmed hans chans att segra.

Lars Palmgren, Santiago

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista