Vaga ståndpunkter inför dagens Mexikoval

1:39 min

I dag hålls val i Mexiko och det är en rad frågor som ska besvaras. Vad kan förändras i Mexiko? Kommer den gamla auktoritära staten att återupprättas om PRI:s kandidat Peña Nieto vinner – eller kommer Mexiko att polariseras liksom Venezuela om vänsterkandidaten Lopez Obrador segrar?

Det är bland annat vad det mexikanska folket ska avgöra under söndagen.

De få valdebatter som hållits i Mexiko har förts i en överraskande respektfylld ton, långt från de anklagelser om vad den ene eller andre kandidaten representerar som förts fram av aktivisterna på gatan.

Men valdebatterna har heller inte lyckats klargöra särskilt väl vari de avgörande politiska skillnaderna består. Och när det gäller de stora, svåra frågorna, som till exempel våldet och kriget mot knarkkartellerna, så har det varit svårt att hitta några förslag överhuvudtaget.

Detsamma gäller flera andra viktiga frågor – som kampen mot korruption eller hur ekonomin ska aktiveras. Alla är eniga om att, men ingen säger hur. En åhörare som inte är specialist på mexikansk politik uppfattar möjligen olika betoningar, men knappast särskilt olika åsikter. Men om den egna och de andras historia är motsättningarna klara och tydliga.

Det är också föreställningarna om kandidaternas och deras partiers historia som har profilerat dem, snarare än de politiska förslag de fört fram. Men just den här vagheten rymmer kanske också möjligheter. Som till exempel ett ökat samarbete mellan partierna i formuleringen av strategier för de stora frågorna. Raka motsatsen till den sittande regeringens erfarenhet av en kongress som mest ägnat sig åt att blockera förslag istället för att föreslå lösningar.

Det skulle i så fall innebära en konsolidering av demokratin – och kanske är det just det som är den viktigaste effekten av dagens val i Mexiko – att demokratin stärks.

Lars Palmgren, Santiago

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista